Aansluiting Beijum-Zuid

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
5 Beijum-Zuid
Weg
Kruisende wegen Berlageweg/Emingaheerd
Type halfklaverblad
Opengesteld 2013

De aansluiting Beijum-Zuid is een aansluiting met afritnummer 5 in de N46 ten oosten van de stad Groningen in de provincie Groningen. De aansluiting bedient de zuidkant van de Groningse wijk Beijum aan de noordoostzijde van de N46 en de wijk De Hunze aan de zuidwestzijde. De N46 maakt hier deel uit van de Ring Groningen.

Kenmerken

De aansluiting heeft de vorm van een halfklaverblad waarbij de N46 met 2x2 rijstroken onder het viaduct van de Berlageweg/Emingaheerd met gescheiden rijstroken door gaat. Er loopt tevens een gescheiden fietspad over het viaduct. De kruising met zowel de Berlageweg als de Emingaheerd zijn uitgevoerd in de vorm van een rotonde. Op de rotonde met de Emingaheerd sluit de busbaan Andelstermaar aan gecombineerd met de toerit in noordelijke richting naar de N46. De aansluiting is gelandscaped waarbij er ecologische zones in de aansluiting en langs de N46 zijn aangebracht. De aansluiting is door middel van weefvakken gekoppeld met de noordelijk gelegen aansluiting Beijum-Noord en richting het zuidoosten met de aansluiting Kardinge.

Geschiedenis

De oostring van Groningen waar de huidige N46 deel van uitmaakt is in twee fases gereedgekomen. In 1983 het deel tussen knooppunt Boterdiep en het Damsterdiep. Drie jaar later in 1986 volgde het zuidelijke N46-segment richting het voormalige knooppunt Europaplein. Dit wegvak had vroeger het nummer N28 tot begin jaren 90, de N46 liep toen via de noord- en westring naar rijksweg 7. Na een uitwisseling tussen de provincie Groningen en het rijk werd de route van de N46 verlegd van de noord- en westring naar de oostring. Beijum-Zuid werd destijds met een gelijkvloerse kruising ontsloten op de N46. De naastliggende fietsroute het Heerdenpad ging met een viaduct over de N46 heen.

In 2010 is begonnen met de ombouw van de oostring van Groningen naar een volledig ongelijkvloerse situatie om het groeiende verkeer in de toekomst aan te kunnen. De ombouw van de gelijkvloerse kruising Beijum-Zuid begon in 2012. Het viaduct van het Heerdenpad is gesloopt en het fietspad werd samengevoegd met de Berlageweg over één nieuw viaduct. In juli 2013 kon het viaduct in gebruik worden genomen. In september kwam ook de rest van de aansluiting gereed waarmee eind september 2013 de aansluiting volledig werd opengesteld. In november 2016 hebben alle aansluitingen van de Ring Groningen een afritnummer gekregen.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de N46

1234567

Knooppunten: EuvelgunneBoterdiep

Ongenummerde aansluitingen: NoordwoldeBedumStedumZandeweerZijldijkRoodeschool