Aansluiting Berchem

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
4 Berchem
AS Berchem.png
Weg R1 BE.svg
Kruisende wegen BE-N1.svg / BE-N173.svg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1969

De aansluiting Berchem is een incomplete aansluiting in de R1, één van de ringwegen van de stad Antwerpen in de gelijknamige Belgische provincie. Over dit deel van de R1 lopen tevens de routenummers E19, E34, A1 en A12. De aansluiting heeft het afritnummer 4 en bedient het Antwerpse district Berchem en het stadje Mortsel een paar kilometer ten zuidoosten van de aansluiting.

Kenmerken

De aansluiting is uitgevoerd als een halve haarlemmermeer en is incompleet. De aansluiting kan alleen gebruikt worden vanuit en in noordelijke richting. Verkeer vanuit en richting richting Gent/Brugge kan de aansluiting Berchem Wilrijk gebruiken. De R1 heeft ter plaatse van de aansluiting kortstondig 2x6 rijstroken. In zuidelijke richting volgt direct knooppunt Antwerpen-Zuid en in noordelijke richting volgt de aansluiting Borgerhout. Tussen de knooppunten Antwerpen-Oost en Antwerpen-Zuid wordt het doorgaande verkeer van de R1 en het verkeer richting de aftakkende snelwegen van elkaar gescheiden door blokmarkering. De N1 gaat met ruime viaducten over de R1 en over de parallel lopende spoorlijn Antwerpen - Brussel heen. De N1 heeft gescheiden rijbanen en op de viaducten liggen de opstelstroken van de kruisingen aan weerszijden van de R1. De kruisingen zijn beide geregeld met verkeerslichten. In de middenberm van de N1 loopt een tramlijn. Berchem wordt door de R1 in tweeën gedeeld. Ten noorden van de snelweg ligt Oud-Berchem en ten zuidoosten Berchem. Direct ten noorden van de aansluiting ligt een kruising van de N1 met de R10 die een ring langs de zuid- en oostkant van Antwerpen vormt parallel aan de R1. Op de kruising aan de zuidzijde sluit ook de N173 aan.

Geschiedenis

De R1 vanaf Borgerhout tot knooppunt Antwerpen-West is in 1969 opengesteld. De aansluiting Berchem is gelijktijdig in gebruik genomen. In 2004 en 2005 is de R1 volledig heraangelegd waarbij ook diverse kunstwerken en aansluitingen zijn gerenoveerd.

Toekomst

Verkeersintensiteiten

Rond de aansluiting Berchem ligt de verkeersintensiteit op circa 180.000 voertuigen per etmaal. hiermee is dit het drukste deel van de R1. [1]

Referenties

Aansluitingen in de R1

123455a67

Knooppunten: Antwerpen-NoordAntwerpen-OostAntwerpen-ZuidAntwerpen-CentrumAntwerpen-West