Aansluiting Berchem Wilrijk

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
5 Berchem Wilrijk
AS Berchem Wilrijk.png
Weg R1 BE.svg
Kruisende wegen BE-N150.svg / BE-N177.svg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1969

De aansluiting Berchem Wilrijk is een incomplete aansluiting in de R1, één van de ringwegen van de stad Antwerpen in de gelijknamige Belgische provincie. Over dit deel van de R1 loopt tevens het routenummer E34. De aansluiting heeft het afritnummer 5 en bedient de Antwerpse districten Berchem en Wilrijk.

Kenmerken

De aansluiting is incompleet bestaat uit een afrit die aansluit op de N150 en een toerit die aftakt van de N177 in de vorm van een haarlemmermeer. De aansluiting is alleen te gebruiken vanuit en in de richting Gent/Brugge. Verkeer vanuit en in noordelijke richting gebruikt de aansluiting Berchem of de aansluiting Le Grellelaan in de verbindingsboog naar de A12 richting Brussel.

De R1 gaat onder de N150 en N177 door met 2x4 rijstroken en vluchtstroken plus de afrit. De aansluiting is gekoppeld met de westelijker gelegen aansluiting Het Zuid en daarmee in feite ook met het knooppunt Antwerpen-Centrum. De viaducten van zowel de N150 en N177 zijn ruim van opzet. Beide wegen hebben gescheiden rijbanen. Bij de N177 loopt een tramlijn in de middenberm. De overige ruimte wordt gebruikt om te parkeren in vakken en langsparkeren. Verder zijn de N150 en N177 voorzien van vrijliggende fietspaden. De toerit vanaf van de N177 naar de R1 is alleen te gebruiken door verkeer afkomstig van de R10 of het centrum van Antwerpen via een vrije rechtsaffer. De kruising met de N150 is geregeld met verkeerslichten.

Geschiedenis

De R1 vanaf Borgerhout tot knooppunt Antwerpen-West is in 1969 opengesteld. De aansluiting Berchem Wilrijk is waarschijnlijk gelijktijdig in gebruik genomen. In 2004 en 2005 is de R1 volledig heraangelegd waarbij ook diverse kunstwerken en aansluitingen zijn gerenoveerd.

De toerit aan de N177 was in het verleden wel te gebruiken door verkeer vanuit het zuiden getuige de doorsteek die nog steeds intact is maar is afgezet met betonnen barriers. [1]

Toekomst

Verkeersintensiteiten

Op het wegvak tussen de aansluiting Berchem Wilrijk en Borgerhout ligt de verkeersintensiteit op circa 145.000 tot 180.000 voertuigen per etmaal. [2]

Referenties

Aansluitingen in de R1

123455a67

Knooppunten: Antwerpen-NoordAntwerpen-OostAntwerpen-ZuidAntwerpen-CentrumAntwerpen-West