Aansluiting Beverwijk

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
2 Beverwijk
AS Beverwijk.png
Weg NLA022.svg
Kruisende wegen NLN197.svg
Type partiële haarlemmermeer
Opengesteld 1957

De aansluiting Beverwijk is een aansluiting in de A22 bij Beverwijk, vormgegeven als een partiële haarlemmermeeraansluiting. De aansluiting heeft het nummer 2.

Kenmerken

De A22 loopt met 2x2-rijstroken vanuit de Velsertunnel onder het Noordzeekanaal door, waarna direct ten noorden van de tunnelmond de aansluiting Beverwijk volgt. Over de A22 loopt de N197, die aan de oostzijde overgaat in de 2x2 Parallelweg, ook genummerd als N197. Naar het westen loopt de N197 met 2x2-rijstroken naar Beverwijk en Velsen-Noord en het Tata Steel-terrein en sluit hierbij via een standaard Haarlemmermeeraansluiting op de westzijde van de A22 aan. Deze aansluiting heeft vanuit het oosten gezien een dynamische kruispuntindeling, die afhankelijk van de drukte op de Parallelweg met 2 rijstroken de toerit richting A22-Zuid kan voeden of 2 rijstroken richting de N197-West. Dit is vermoedelijk de eerste locatie in Nederland waar dit is toegepast. Aan de oostzijde van de aansluiting loopt de afrit vanuit de tunnel over in een korte parallelbaan, waarbij de N197-Oost en N197-West rechtstreeks via verbindingsbogen bereikbaar zijn. Tevens liggen er 2 vrije verbindingsbogen vanuit de N197-West en N197-Oost om de A22-Noord te kunnen bereiken.

Geschiedenis

De aansluiting Beverwijk in 1987.

Voordat de Velsertunnel was opengesteld was er een veerverbinding over het Noordzeekanaal. Deze bevond zich aan de westzijde van het dorp Velsen, dat na de oplevering van het Noordzeekanaal Velsen-Noord heette. In 1957 werd de Velsertunnel opengesteld met 2x2-rijstroken, inclusief de aansluiting aan de noordzijde van de tunnel in Beverwijk. De tunnel maakte toen onderdeel uit van de rijksweg 9 (thans A22), die vanuit Den Haag naar Haarlem en Alkmaar voerde. De aansluiting was in die tijd een volwaardige trompetaansluiting waarbij de oostelijke lus zich aan de zuidzijde van het viaduct bevond. De aardebaan is hiervan nog zichtbaar.

In de tijd dat de Parallelweg werd ontwikkeld met Nederlands eerste woonboulevard en de Beverwijkse Bazaar tot ontwikkeling kwam, was het noodzakelijk de Parallelweg op de huidige A22 aan te sluiten. Om die reden werd de trompetaansluiting aangepast in de configuratie waarbij de trompetlus aan de noordzijde van het N197-viaduct werd gelegd, en werden er verkeerslichten toegevoegd op de westelijke en oostelijke aansluiting. In 1996 werd de Wijkertunnel geopend, waardoor de A9 over het Wijkertunneltrace werd getraceerd. De A9 tussen de nieuwe knooppunten Beverwijk en Velsen werd daarom hernummerd in de A22.

Reconstructie 2014-2016

Van 2014 tot 2016 is de aansluiting rigoureus aangepast. De aardebaan die voor de oude trompetlus werd gebruikt is weer in dienst gesteld, en daarnaast is er in de aansluiting op maaiveldniveau een weefstrook gerealiseerd aan de oostzijde van de aansluiting, zodat de meeste verbindingen ongelijkvloers worden afgewikkeld. Alleen voor de aansluiting met het bedrijventerrein van Velsen-Noord is een 3-taks verkeerslichtenkruispunt benodigd. Functioneel hield het project in:

  • Twee nieuwe verbindingsbogen tussen Velsen-Noord en Parallelweg Beverwijk naar de oostelijke rijbaan van de A22 in de richting van Alkmaar,
  • Vanaf de A22 is er een bypass aangelegd naar Verkeersplein-Noord (dat is de afrit Beverwijk vanuit richting Haarlem),
  • Het kruispunt met de Lijndenweg / Parallelweg is gereconstrueerd,
  • Opheffen afrit A22 naar Parallelweg / Beverwijk
  • Opheffen toerit naar A22 vanaf Parallelweg / Beverwijk
  • Aanleggen van derde rijstrook op het noordelijk viaduct over de spoorbaan

De provincie Noord-Holland heeft het project uitgevoerd.

De werkzaamheden zijn eind 2014 begonnen met het aanbrengen van zand op de oude verbindingslussen. Op 9 november 2015 is een eerste vrije-verbindingsboog van de A22-Zuid naar de Parallelweg in Beverwijk geopend, waarmee verkeer richting de woonboulevard/Bazaar niet meer bij een verkeerslicht linksaf hoeft te slaan aan het einde van de afrit.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks 65.000 voertuigen over de A22 ten zuiden (door de Velsertunnel) en 36.000 voertuigen ten noorden van de aansluiting. [1] In 2010 reden circa 10.000 voertuigen over de provinciale N197 helemaal ten westen van Tata Steel (jaarintensiteiten van de volledige weg ontbreken) [2] Gezien de ruime dimensionering van de N197 rond de aansluiting, is het te verwachten dat circa 35.000 voertuigen of meer van deze aansluiting gebruikmaken. Van de gemeentelijke wegen zijn geen intensiteiten bekend.

Referenties

  1. MTR+
  2. Representatieve intensiteit uit verkeersregelinstallatie met Wenckebachstraat, opgevraagd met Kwaliteitscentrale.
Aansluitingen in de A22

12

Knooppunten: VelsenBeverwijk