Aansluiting Blaricum

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
8 Blaricum
AS Blaricum.png
Weg NLA001.svg
Kruisende wegen (N 526) NLN527.svg
Type aangepast klaverblad/haarlemmermeer
Opengesteld 1964

De aansluiting Blaricum, is de achtste aansluiting in de A1 en heeft een aparte configuratie. Hoewel de naam anders doet vermoeden ligt de plaats Blaricum dichter bij de A27 dan de A1.

Kenmerken

De aansluiting is een mengelmoes van configuraties, zowel de kenmerken van een halfklaverblad, in feite een kwartklaverblad, als die van een haarlemmermeeraansluiting zijn er in terug te vinden. De A1 gaat met een vrij breed uitgevoerd viaduct over de Crailose weg heen die het nummer N527 heeft. Deze loopt naar de plaats Huizen en heeft ter hoogte van de aansluiting 2 gescheiden rijbanen. Aan de zuidzijde verloopt de afrit via een klaverbladlus en de toerit richting Eemnes via een verbindingsboog. De toerit aan de noordzijde richting Amsterdam gaat volgens de haarlemmermeermethode. De afrit aan de noordzijde komt niet direct op de N527 uit maar op de aansluitende Naarderstraat tegen over de inrit van het Tergooi ziekenhuis.

Indirect is via de N526 Blaricum te bereiken en via de aansluitende Naarderstraat ook Laren. Aan de zuidzijde van de A1 kan ook Bussum bereikt worden via de aan de A1 parallel lopende Amersfoortsestraatweg. In dit opzicht heeft deze aansluiting een regionaal karakter.

Geschiedenis

De A1 is ter plekke in 1964 gereedgekomen waarbij ook de aansluiting Blaricum is aangelegd. Hierbij is rekening gehouden met de geplande maar nooit voltooide Gooise expresweg die van Huizen naar Amsterdam zou lopen. Vandaar dat het viaduct van de A1 ruim is opgezet met vier velden en de huidige N527 twee gescheiden rijbanen heeft en aan de zuidwestzijde eindigt met een raar stompje. De geplande Gooise weg zou dan vanaf dit stompje met 2x2 rijstroken over de heide naar de N236 lopen die nu eindigt op de N524 tussen Bussum en Hilversum.

Toekomst

Hoewel de A1 inmiddels is uitgerust met een spitsstrook in beide richtingen is een permanente verbreding toekomstvaster. De ruimte om de A1 ter plekke te verbreden is er wel, maar de snelweg ligt redelijk ingesnoerd tussen de bebouwing van Bussum en Laren. Verder bestaat de omgeving uit waardevolle natuur, die verder verstoord zal worden door een wegverbreding. Vanuit de regio, met name Laren, zijn stemmen opgegaan om de A1 in een tunnel te laten verdwijnen op de manier zoals de Leidsche Rijntunnel in de A2 bij Utrecht. Concrete plannen zijn er nog niet daar een tunnel vrij kostbaar is. Mochten deze plannen toch ooit ten uitvoer komen zal dit zeker gevolgen hebben voor de aansluitingen 7, 8 en 9 van de A1.

Verkeersintensiteiten

Externe links


Aansluitingen in de A1

1234567899a10111213141516171819202122232425262728293031323334

Knooppunten: WatergraafsmeerDiemenMuiderbergEemnesHoevelakenBeekbergenAzeloBuren