Aansluiting Bodegraven

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
12 Bodegraven
AS Bodegraven.png
Weg NLN011.svg
Kruisende wegen NLN459.svg / Goudseweg / Europaweg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 2004

De aansluiting Bodegraven is een aansluiting in de autoweg N11 en bedient de plaats Bodegraven. Daarnaast vangt deze aansluiting de missende relaties op in het knooppunt Bodegraven. De aansluiting heeft het nummer 12.

Kenmerken

De aansluiting is geconfigureerd als een haarlemmermeer en deels geïntegreerd in het knooppunt Bodegraven. De verbindingswegen sluiten via een turbobotonde aan op de N459, Goudseweg en Europaweg. De N459 vormt de verbinding tussen Bodegraven en Reeuwijk dat richting het zuidwesten aan de A12 ligt. Daarnaast vangt de N459 via de aansluiting de relaties Bodegraven naar Den Haag en andersom op omdat deze ontbreken in knooppunt Bodegraven. De N11 eindigt via het knooppunt in zuidoostelijke richting direct op de A12 richting Utrecht. De toerit vanaf de N459 sluit dan ook aan op de verbindingsweg van het knooppunt richting Utrecht. De uitvoeger van de afrit begint vanaf de A12 vanuit Utrecht in de verbindingsweg richting de N11.

Geschiedenis

De aansluiting is opengesteld in 2004 na het gereedkomen van de N11 als autoweg in zijn huidige vorm. Voordien lag er direct na de afsplitsing van de A12 een gelijkvloerse kruising met de N459 en de Goudseweg. De N11 liep destijds ter hoogte van de zuiveringsinstallatie over een lang viaduct, waarmee de spoorlijn werd gekruist, naar de Dammekant langs de rivier de Oude Rijn die toen onderdeel van rijksweg 11 was.

De aansluitigen in de N11 hadden oorspronkelijk geen afritnummering. In februari 2018 is het afritnummer 12 toegekend aan deze aansluiting.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de N11
6789101112

Knooppunten: Bodegraven