Aansluiting Borgerhout (R1)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
3 Borgerhout
Weg
Kruisende wegen
Type haarlemmermeer / halfklaverblad
Opengesteld 1969

Voor de aansluiting van de E34/E313, zie Aansluiting Borgerhout (E313).

De aansluiting Borgerhout is een aansluiting in de R1, één van de ringwegen van de stad Antwerpen in de gelijknamige Belgische provincie. Over dit deel van de R1 lopen tevens de routenummers E19, E34, A1 en A12. De aansluiting heeft het afritnummer 3 en bedient de plaats en Antwerpse district Borgerhout en verder de Luchthaven Antwerpen.

Kenmerken

De aansluiting is uitgevoerd als combinatie van een haarlemmermeer aan de westzijde en halfklaverblad aan de oostzijde van de R1. De N184 gaat met 2x2 rijstroken over de R1 heen die ter plaatse van de aansluiting 2x5 rijstroken telt. De kruisingen met de N184 zijn voorzien van verkeerslichten. Er zijn vrije rechtsaffers voor het verkeer van de N184 naar de R1 en aan de halfklaverbladzijde vanaf de R1 naar de N184. De N184 is voorzien van vrijliggende fietspaden. Direct ten westen van de aansluiting ligt een grote kruising van de N184 met de R10, de binnenring van Antwerpen die parallel aan de R1 loopt. Aan de oostzijde staat het Ziekenhuis Sint-Erasmus. De aansluiting is in noordelijke richting gekoppeld met het knooppunt Antwerpen-Oost. De verbindingsboog vanaf de E34/A13 naar de R1 in zuidelijke richting loopt eerst als parallelbaan mee met de R1 en gaat vervolgens onder de haarlemmermeeruitvoeger door waarna het verkeer invoegt op de R1. De parallelbaan is door middel van een betonnen barrier gescheiden van de hoofdrijbaan van de R1. Vanaf de E34/A13 kan de aansluiting Borgerhout niet gebruikt worden. Tussen de toe- en afrit aan de halfklaverbladzijde bevindt zich een vergissingsweg die niet meer in gebruik is voor regulier verkeer. Op de rijbaan van de R1 tussen de knooppunten Antwerpen-Oost en -Zuid wordt het verkeer voor de doorgaande richting op de R1 en het verkeer richting de aftakkende snelwegen van elkaar gescheiden door middel van blokmarkering. Invoegend verkeer vanaf de aansluiting Borgerhout zal 2 rijstroken moeten doorschuiven om de R1 doorgaand te volgen.

Geschiedenis

De R1 vanaf Borgerhout tot knooppunt Antwerpen-West is in 1969 opengesteld. De aansluiting Borgerhout is gelijktijdig in gebruik genomen. In 2004 en 2005 is de R1 volledig heraangelegd waarbij ook diverse kunstwerken en aansluitingen zijn gerenoveerd.

Toekomst

Verkeersintensiteiten

Rond de aansluiting Borgerhout ligt de verkeersintensiteit op circa 180.000 voertuigen per etmaal. hiermee is dit het drukste deel van de R1.[1]

Referenties

Aansluitingen in de R1

123455a6

Knooppunten: Antwerpen-NoordAntwerpen-OostAntwerpen-ZuidAntwerpen-CentrumAntwerpen-WestSint-Anna Linkeroever