Aansluiting Coevorden-Noord

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
Coevorden-Noord
AS Coevorden-Noord.png
Weg NLN034.svg
Kruisende wegen NLN382.svg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 13-11-1981

De aansluiting Coevorden-Noord is een aansluiting van de autoweg N34 in de provincie Drenthe waar de N382 eindigt op de N34. De aansluiting ligt aan de noordwestzijde van Coevorden en is ongenummerd.

Kenmerken

De aansluiting is uitgevoerd als een aangepaste haarlemmermeer alwaar de N34 verbreedt van 1x2 naar 2x2 rijstroken. De erboven liggende N382 heeft 1x2 rijstroken. Het viaduct heeft een bochtige vorm en een ruimtereservering aan de westzijde van de rijbaan van de N34. De kruisingen met de N382 zijn ongeregeld.

Geschiedenis

Het gedeelte van de N34 tussen Coevorden en knooppunt Holsloot is tussen 1967 en 22 december 1970 aangelegd. De aansluiting Coevorden-Noord is op 13 november 1981 opengesteld met de completering van de N382. De aansluiting was al in de jaren 60 gepland, oorspronkelijk als halfklaverblad met een verbinding richting het noordwesten naar Zwinderen. Deze tak werd in 1965 geschrapt waarmee de provincie de plannen veranderde naar in eerste instantie een splitsing die zodanig zou worden aangelegd dat een toekomstige uitbreiding naar trompetknooppunt eenvoudig zou kunnen worden uitgevoerd.

Voor deze configuratie werden in de jaren 70 de grondwerken voorbereid. Het Rijk was in die tijd al geen voorstander van vloeiende aansluitingen van het hoofdwegennet op het onderliggend wegennet. Mede vanwege het feit dat zowel de N34 als de N382 enkelbaans zijn. Een volledig vloeiende uitwisseling tussen de twee wegen zou negatieve gevolgen kunnen hebben voor de verkeersveiligheid. Uiteindelijk werd toen de werkzaamheden allang bezig waren de aansluiting op verzoek van het Rijk toch als haarlemmermeer uitgevoerd. Het viaduct over de N34 was al voltooid en voorbereid op het eerdere trompetknooppuntontwerp en kon niet meer worden aangepast. De bochtige vorm van het viaduct is samen met de ruimtereservering naast de N34 het enige dat herinnert aan de eerdere plannen voor deze aansluiting. [1] [2]. De N382 was tot 1993 onderdeel van de N377 en administratief de S15 waarbij het nummer N377 meeliftte over de N34 vanaf de aansluiting Coevorden. De N34 was tot de overdracht aan de provincie Drenthe in 2007 een rijksweg.

Verkeersintensiteiten

Referenties

Aansluitingen in de N34

HardenbergHardenberg-OostGramsbergenKloosterCoevordenCoevorden-NoordDalenErmEmmen-WestEmmenKlijndijkEesBorgerGasselteGietenAnnenZuidlaren

Knooppunten: HolslootDe Punt