Aansluiting De Hoogte

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
9 De Hoogte
Blank.png
Weg NLN370.svg
Kruisende wegen Bedumerweg/Smirnoffstraat
Type halfklaverblad/haarlemmermeer
Opengesteld 2015

De aansluiting De Hoogte is een aansluiting met afritnummer 9 in de N370 aan de westzijde van de stad Groningen in de provincie Groningen. De aansluiting bedient de wijken De Hoogte, Korrewegwijk en het bedrijvengebied De Hoogte. De N370 is onderdeel van de Ring Groningen.

Kenmerken

De aansluiting heeft de configuratie van een halfklaverblad aan de noordzijde en haarlemmermeer aan de zuidzijde. Vanuit het zuiden sluit de Bedumerweg aan op een rotonde. Richting Noorderhoogebrug rijdt het verkeer rechtdoor de toerit naar de N370 op buiten de rotonde langs. Alle relaties worden via de rotonde bediend. Ook sluit hier de Smirnoffstraat aan richting het bedrijvengebied De Hoogte ten noorden van de N370. De N370 gaat met 2x2 rijstroken over de Smirnoffstraat en de toe/afrit naar de N370 aan de noordzijde heen. Het viaduct heeft twee velden en wordt in het midden ondersteunt door pijlers die in een circel staan.

Geschiedenis

De huidige N370 is in de jaren 70 aangelegd als onderdeel van de N46 Groningen - Eemshaven. Begin jaren 90 heeft de ring west en noord het nummer N370 gekregen.

Op de plek van de aansluiting lagen voorheen twee geregelde kruisingen. De kruising met de Bedumerweg lag in de bocht van de N370. De kruising met het bedrijventerrein de Hoogte lag er net ten westen van, hier sloot de Van der Hoopstraat aan op de N370.

In 2015 is de huidige ongelijkvloerse aansluiting opengesteld met de naam De Hoogte, een wijk en bedrijventerrein van de stad Groningen. Hiervoor is het laatste stukje van de Van der Hoopstraat afgebroken en zijn enkele bedrijfspanden direct naast de N370 gesloopt. De aansluiting heeft eind 2016 een afritnummer gekregen. De afritten van de Ring Groningen zijn genummerd tegen de klok in en de ring volgend. Hierdoor is momenteel een aparte situatie ontstaan dat de afritnummering niet een enkel wegnummer volgt maar over twee wegnummers (N46/N370) doortelt. Door de afritnummering vanuit knooppunt Euvelgunne te laten beginnen is een bijkomstig voordeel dat een eventuele doornummering op de rest van de N46 richting de Eemshaven dan logisch aansluit.

Toekomst

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de N370

8910111213141516171819

Knooppunten: BoterdiepReitdiep