Aansluiting Dedemsvaart

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
Dedemsvaart
AS Dedemsvaart.png
Weg NLN048.svg
Kruisende wegen NLN377.svg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1966

De aansluiting Dedemsvaart is een aansluiting van de N48 tussen de dorpen Dedemsvaart en Balkbrug. Ook het dorp Slagharen kan via de afrit bereikt worden. Daarnaast worden bij de afritten plaatsen op grotere afstand van de aansluiting aangegeven. Vanuit noordelijke richting is dit Hardenberg en vanuit zuidelijke richting Meppel.

Kenmerken

De aansluiting is vormgegeven als een haarlemmermeer waarbij de op- en afritten niet op dezelfde kruising uitkomen. Hierdoor zijn er vier T-splitsingen te vinden op de N377. Daarnaast bevindt zich binnen de westelijke afrit een carpoolplaats en binnen de oostelijke oprit een dakdekkersbedrijf. De noordelijke afritten zijn ruim opgezet waar ruimte is gemaakt voor een oorspronkelijk halfklaverblad. Deze is echter nooit aangelegd.

Geschiedenis

De aansluiting is in de jaren '60 aangelegd. Het was oorspronkelijk gepland als een halfklaverblad met krappe lussen en lange verbindingswegen zodat men een goedkoper viaduct over het kanaal de Dedemsvaart kon aanleggen. Het kanaal is echter in die tijd gedempt waardoor de noodzaak van een halfklaverblad verviel en uiteindelijk is er een aangepaste haarlemmermeeraansluiting gerealiseerd. De contouren van het oorspronkelijk geplande halfklaverblad zijn nog steeds zichtbaar in het landschap.

Verkeersintensiteiten

Ten noorden van de aansluiting reden in 2016 13.400 voertuigen per etmaal. De intensiteiten ten zuiden van de aansluiting lagen hoger, namelijk op 15.100 voertuigen per etmaal.

Referenties


Aansluitingen in de N48

OmmenOmmen-NoordDedemsvaartZuidwolde

Knooppunten: Hoogeveen