Aansluiting Deinze

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
7 Deinze
AS Deinze.png
Weg E17 BE.svg
Kruisende wegen BE-N35.svg
Type halfklaverblad
Opengesteld 1972

De aansluiting Deinze is een aansluiting van de Belgische E17, met het nationale wegnummer A14. Hier kruist de E17 de expressweg N35. De aansluiting heeft het afritnummer 7 en ligt circa 2,5 kilometer ten zuidoosten van het dorp Deinze. In de andere richting bedient de aansluiting het dorp Nazareth.

Kenmerken

De aansluiting is uitgevoerd als een gespiegeld halfklaverblad met een aparte verbindingsboog vanaf de N35 vanuit Deinze naar de E17 richting Kortrijk. De E17 heeft 2x3 doorgaande rijstroken en de N35 2x2 stroken ter hoogte van de aansluiting richting Deinze. Richting Nazareth zijn er kortstondig 2x1 rijstroken. De N35 heeft daarnaast gescheiden fietspaden. De kruisingen met de N35 zijn beide uitgevoerd als tweestrooks rotonde waarbij er bypasses zijn voor rechtsafslaand verkeer. Het verkeer vanuit Deinze richting Kortrijk moet gebruik maken van de aparte verbindingsboog, dit kan niet via de rotonde aan de noordwestzijde van de E17. Het is mogelijk door te rijden en via de volgende rotonde te keren. Het vrijliggende fietspad gaat door middel van een tunnel onder de toerit aan de zijde van Deinze door. De toe- en afrit aan beide zijden zijn met elkaar verbonden door middel van zogenaamde vergissingsweggetjes die alleen gebruikt mogen worden door hulpdiensten.

Geschiedenis

De aansluiting Deinze werd in 1972 gelijk met E17 tussen Waregem en Zwijnaarde opengesteld. De aansluiting op de N35 was oorspronkelijk uitgevoerd met een tweetal ongeregelde kruispunten. De aparte verbindingsboog van Deinze richting Kortrijk bestond destijds ook al. Het was niet mogelijk linksaf te slaan bij het kruispunt. In de periode maart 2012 tot voorjaar 2013 zijn deze kruisingen omgebouwd tot rotondes. Tevens is er een gescheiden fietspad aangelegd aan de noordzijde van de rijbaan met een tunnel onder de toerit vaan de westzijde van de aansluiting. Voorheen lagen er twee éénrichtings fietsstroken aan weerszijden van de N35 ter hoogte van de aansluiting. Verder is ook de rijbaan van de N35 richting Nazareth aangepast [1].

Verkeersintensiteiten

Referenties

Aansluitingen in de E17

1345678910111213141515a1617

AalbekeKortrijk-ZuidZwijnaardeGent-CentrumDestelbergenAntwerpen-West