Aansluiting Delft (A13)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
9 Delft
Weg
Kruisende wegen Oostpoortweg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1968

De aansluiting Delft is een aansluiting in de A13, vormgegeven als een haarlemmermeeraansluiting met het nummer 9.

Kenmerken

De aansluiting Delft is een regulier en vrij ruim opgezette haarlemmermeeraansluiting, waarbij de A13 met 2x3 rijstroken over de Oostpoortweg heen gaat. De aansluiting is de centrale aansluiting van Delft, maar er sluiten geen hoogwaardig uitgebouwde stadswegen op aan. Wel zit er aan de oostzijde van de aansluiting een IKEA vestiging. De aansluiting heeft niet meer dan een lokaal belang, alhoewel de IKEA verkeer uit de ruime omgeving trekt.

Geschiedenis

In 1933 werd de rijksweg 13 tussen Den Haag en Rotterdam als een vierstrooks ongelijkvloerse weg zonder rijbaanscheiding opengesteld. Destijds bestond de huidige aansluiting nog niet, maar zo'n 650 meter zuidelijker bestond wel de belangrijkste aansluiting van Delft, die op de Delfgauwseweg aansloot. Dit was een substandaard en krappe haarlemmermeeraansluiting. In de jaren '50 werd de TU Delft verplaatst vanaf het centrum naar ten zuiden van de vooroorlogse wijk Wippolder. De aansluiting werd toen iets gewijzigd, met aan de westzijde een half halfklaverblad, feitelijk gerealiseerd doordat de afrit vanuit Den Haag werd verplaatst vanaf de Delfgauwseweg naar de toerit richting Rotterdam, die daarmee deels in twee richtingen bereden werd.

In 1955 werd de rijksweg 13 voorzien van een rijbaanscheiding, waarmee het een (voor huidige standaarden) een substandaard snelweg werd. In 1960 werd de A13 naar 2x3 rijstroken verbreed, maar de aansluiting Delft werd pas wat later verplaatst, in januari 1968, inclusief de nieuwe weg Oostpoortweg. De aansluiting is pas na bijna 40 jaar enigszins gewijzigd, in de periode 2006-2007 is de oostzijde van de aansluiting gewijzigd met extra opstelcapaciteit en een rotonde op de aansluiting naar IKEA. Met de opening van de nieuwe N470 tussen Pijnacker en de aansluiting TU Delft nam het verkeer op de aansluiting Delft af met zo'n 10.000 voertuigen, dat voorheen via de N473 naar de A13 reed.

Toekomst

De aansluiting Delft is voornamelijk op typische inkoopdagen problematisch, wanneer er een massale toeloop is naar de IKEA. De afrit wordt daarom bij tijden afgesloten. De verbeteringen die in 2006-2007 zijn doorgevoerd hebben nog niet volledig het gewenste effect bereikt.

Verkeersintensiteiten

In 2008 reden dagelijks 21.700 voertuigen over de Oostpoortweg ten westen van de aansluiting. De A13 telde in 2011 149.600 voertuigen ten noorden en 159.900 voertuigen ten zuiden van de aansluiting Delft.

Referenties


Aansluitingen in de A13

789101113

Knooppunten: YpenburgZestienhovenKleinpolderplein