Aansluiting Den Haag-Ypenburg

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
9 Den Haag-Ypenburg
Weg
Kruisende wegen
Type halfklaverblad
Opengesteld 31-08-1957

De aansluiting Den Haag-Ypenburg is een aansluiting in de A4 bij Den Haag, vormgegeven als een halfklaverblad en genummerd als de aansluiting 9.

Configuratie

De aansluiting Den Haag-Ypenburg is gelegen in het incomplete knooppunt Ypenburg. Een aantal verbindingen van dat knooppunt verlopen via de aansluiting Den Haag-Ypenburg. Verkeer vanaf de A13 uit Rotterdam richting de A4 naar de westkant van Delft moet bijvoorbeeld via deze aansluiting. De A4 heeft ter plekke een parallelstructuur, met een omvangrijk vlechtwerk ten oosten van de aansluiting. De aansluiting ligt in het verlengde van de A13 en sluit aan op de S107 naar Rijswijk en Den Haag.

Geschiedenis

De aansluiting Den Haag-Ypenburg was oorspronkelijk het knooppunt tussen de rijkswegen 4 en 13 en is op 31 augustus 1957 opengesteld toen de rijksweg 4 langs Den Haag werd geopend tot het Prins Clausplein, wat destijds nog het verkeersplein Leidschendam heette. Dit was oorspronkelijk een vreemd gevormd knooppunt dat niet geheel ongelijkvloers was. Dit werd enkele jaren later omgebouwd tot verkeersplein, waarbij de A13 destijds op de Hoornbrug in Rijswijk begon. De aansluiting Den Haag-Ypenburg had destijds de functie van het huidige knooppunt Ypenburg. Vanaf het verkeersplein was via een ongelijkvloerse toe- en afrit ook toegang naar het onderliggend wegennet, niet meer dan een parallelweg langs de A13. De parallelweg was vanaf Rijswijk en Rotterdam te bereiken; van en naar Amsterdam diende men te keren bij het verkeersplein.

In de eerste helft van de jaren '70 werd het knooppunt omgebouwd tot een krappe half-turbine. De aansluiting ten oosten ervan naar de parallelweg bleef gehandhaafd. In 1985 opende de N4 tussen het knooppunt Ypenburg en bedrijventerrein Plaspoelpolder. Circa 1995 werd het vlechtwerk tussen de knooppunten Ypenburg en Prins Clausplein opengesteld, tevens werd toen een korte parallelstructuur langs Rijswijk in gebruik genomen. Vanaf dat moment was ook sprake van het huidige knooppunt Ypenburg, waarin de aansluiting Rijswijk-Centrum was ontstaan. De naam van de aansluiting werd in 2020 gewijzigd naar Den Haag-Ypenburg.

Met de realisatie van de Vinex-wijk Ypenburg werd de Laan van Hoornwijck aangelegd. Deze werd ten oosten van de aansluiting Rijswijk-Centrum aangelegd en sloot hier niet direct op aan, maar is wel van belang voor verkeer dat deze aansluiting gebruikt vanaf de A4 en A13. De aansluiting is sinds 1995 niet wezenlijk meer aangepast.

Op 19 februari 2021 werd de Rotterdamsebaan ook op de aansluiting Den Haag-Ypenburg aangesloten.

Toekomst

Het is gepland om langs Den Haag een parallelstructuur langs de A4 te realiseren. Gepland is om ter hoogte van de aansluiting Rijswijk-Centrum 2x2 rijstroken voor doorgaand verkeer en 2x3 rijstroken voor lokaal verkeer te realiseren. Daarvoor moeten de kunstwerken vermoedelijk aangepast worden. De bedoeling is dat de parallelstructuur langs Rijswijk oostwaarts verlengd wordt tot vlak voor het knooppunt Prins Clausplein. De functie en bereikbaarheid van de aansluiting Den Haag-Ypenburg verandert in deze plannen niet.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks 238.100 voertuigen ten noorden en 138.500 voertuigen ten zuiden van de aansluiting Rijswijk-Centrum over de A4.

Referenties


Aansluitingen in de A4

1233a4566a78910111213141617a222324252627282930

Knooppunten: De Nieuwe MeerBadhoevedorpDe HoekBurgerveenPrins ClauspleinYpenburgKethelpleinBeneluxKlaaswaalHellegatspleinSabinaZoomlandMarkiezaat

Aansluitingen in de A13

789101113

Knooppunten: YpenburgZestienhovenKleinpolderplein