Aansluiting Deurne (België)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
2 Deurne
AS Deurne.png
Weg R1 BE.svg
Kruisende wegen BE-N120.svg BE-N129.svg / Schijnpoortweg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1969

De aansluiting Deurne is een aansluiting in de R1, één van de ringwegen van de stad Antwerpen in de gelijknamige Belgische provincie. Over dit deel van de R1 lopen tevens de routenummers E19, E34, A1 en A12. De aansluiting heeft het afritnummer 2 en bedient het Antwerpse district Deurne en het Sportpaleis Antwerpen.

Kenmerken

De aansluiting is uitgevoerd als een halve haarlemmermeer, in België beter bekend als een Hollands complex. De aansluiting is incompleet en enkel te gebruiken in en vanuit zuidoostelijke richting. Verkeer op de R1 komende vanuit Antwerpen-Noord met bestemming Deurne en sportpaleis gebruikt de aansluiting Merksem ten noorden van het Viaduct van Merksem.

De Schijnpoortweg gaat met gescheiden rijbanen, fietspaden en tramlijn onder de R1 door. In oostelijke richting begint de N120. Het viaduct van de R1 is onderdeel van het Viaduct van Merksem met 2x4 rijstroken en vluchtstroken. De rechterstrook van de rijbaan in zuidelijke richting is een weefstrook die circa 1,5 kilometer noordelijker begint en de aansluiting Merksem koppelt aan knooppunt Antwerpen-Oost. De aansluiting Deurne is ook verweven met dit knooppunt. De complexe kruisingen met de Schijnpoortweg zijn beide geregeld met lichten. Aan de oostzijde takt ook de N129 vanuit Merksem aan. Het Sportpaleis Antwerpen staat net ten noorden van deze kruising aan de N129.

Geschiedenis

De R1 tussen Antwerpen-Oost en Deurne is in 1969 opengesteld. De aansluiting Deurne is gelijktijdig in gebruik genomen en vormde tijdelijk het begin/eindpunt van de R1. Een jaar later kwam het deel van de R1 richting Antwerpen-Noord met het Viaduct van Merksem gereed. In 2004 en 2005 is de R1 volledig heraangelegd waarbij ook diverse kunstwerken en aansluitingen zijn gerenoveerd.

Toekomst

Tot circa 2022 zal het Viaduct van Merksem worden vervangen door een verdiepte ligging met een tunnel onder het Albertkanaal. De aansluiting Deurne zal aangepast en een volledige haarlemmermeer worden. Hiermee wordt de aansluiting Merksem ontlast.[1]

Verkeersintensiteiten

Ter hoogte van de aansluiting rijden circa 125.000 voertuigen per etmaal op de R1. Bij evenementen in het Sportpaleis kan deze aansluiting zeer druk zijn.

Referenties

Aansluitingen in de R1

123455a67

Knooppunten: Antwerpen-NoordAntwerpen-OostAntwerpen-ZuidAntwerpen-CentrumAntwerpen-West