Aansluiting Dordrecht-Centrum/Staart

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
2 Dordrecht-Centrum/Staart
AS Dordrecht-Centrum DeStaart.png
Weg NLN003.svg
Kruisende wegen Merwedestraat
Type halfklaverblad
Opengesteld 1970

De aansluiting Dordrecht-Centrum/Staart, genummerd als afrit 2, is een aansluiting in de N3 ten noordoosten van Dordrecht in de provincie Zuid-Holland. De aansluiting ligt op het noordelijke deel van het Eiland van Dordrecht dat in tweeën wordt gedeeld door het Wantij. De aansluiting bedient ook onder andere het bedrijventerrein De Staart, tevens de naam van de aangrenzende buurt, en de wijk Merwedepolder.

Configuratie

De aansluiting is uitgevoerd als een halfklaverblad waarbij de N3 met 2x2 doorgaande rijstroken en in- en uitvoeger van de aansluiting over de Merwedestraat heen gaat. De verbindingswegen sluiten door middel van VRI geregelde kruisingen aan op de 2x2 rijstroken tellende Merwedestraat. Het viaduct heeft vier velden waarvan de binnenste twee door de rijbanen van Merwedestraat gebruikt worden. Door het noordelijke veld loopt een fietspad voor twee richtingen. Door het zuidelijke veld loopt een fietspad voor de oostelijke rijrichting. Ten zuiden van de aansluiting ligt de Wantijbrug in de N3. In noordelijke richting ligt de Merwedebrug (Papendrecht). Ten oosten van de aansluiting loopt de Merwedestraat over in de Baanhoekweg die richting het oosten naar 1x2 rijstroken versmalt. De N3 ten zuiden van de aansluiting heeft autowegstatus. In noordelijke richting is dit niet het geval, omdat de Merwedebrug toegankelijk is voor landbouwverkeer dat geen andere mogelijkheden in de buurt heeft om de Beneden-Merwede over te steken.

Geschiedenis

Het deel van de huidige N3 tussen de Burgemeester Keizerweg en het Wantij opende in 1967 samen met de Merwedebrug. De weg is destijds door de provincie Zuid-Holland aangelegd als de Secundaire weg 43. De weg eindigde met een bocht op de Merwedestraat. In 1970 is de route verlengd in zuidelijke richting tot de aansluiting met de Laan der Verenigde Naties. Hierbij is de aansluiting met de Merwedestraat aangelegd die tegelijk met het wegvak werd opengesteld in 1970. Midden jaren 80 werd door het Rijk besloten de N3 aan te leggen tussen de A15 bij Papendrecht en de A16 ten zuidwesten van Dordrecht. De in 1967 en 1970 gereedgekomen wegvakken werden hier onderdeel van. In 1989 opende de aansluiting met de A15 en in 1993 werd de N3 gecompleteerd met de aansluiting op de A16. Tijdens de reconstructie van de N3 in oktober 2020 is Nieuwe Bewegwijzering Autosnelwegen ook hier ingevoerd, samen met het afritnummer 2.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de N3

Papendrecht (A15)PapendrechtDordrecht-Centrum/StaartDordrecht-StadspoldersDordrecht-KrispijnDordrecht-Sterrenburg's-Gravendeel