Aansluiting Dordrecht-Krispijn

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
4 Dordrecht-Krispijn
Weg
Kruisende wegen Laan der Verenigde Naties/Overkampweg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1970/1993

De aansluiting Dordrecht-Krispijn is een aansluiting in de N3 ten zuidoosten van Dordrecht in de provincie Zuid-Holland met afritnummer 4. De aansluiting bedient de Krispijnse Driehoek ten noordwesten en het Albert Schweitzerziekenhuis ten zuidoosten van de aansluiting alsmede het zuiden van de stad Dordrecht.

Kenmerken

De aansluiting is uitgevoerd als een haarlemmermeer waarbij de N3 met 2x2 rijstroken over de Laan der Verenigde Naties heen gaat die richting het zuidoosten overgaat in de Overkampweg. De N3 heeft ter plaatse vluchtstroken. De Laan der Verenigde Naties heeft gescheiden rijbanen en gaat richting het noordwesten gelijk verdiept onder de spoorlijn Dordrecht - Breda door. De weg en de kruisingen zijn ruim opgezet waarbij de kruisingen zijn vooorzien van een VRI. In de toerit in zuidelijke richting zit de ontsluiting van het Bastion Hotel Dordrecht geïntegreerd. In de afrit vanuit het noorden zit eveneens een kruising geïntegreerd. Deze ontsluit via de Maria Montessorilaan een woonwijk. Deze kruising is geregeld met verkeerslichten. Vanaf de Overkampweg gaat het rechtsafslaande verkeer met een bypass. Er staan verkeerslichten op deze bypass in verband met het te kruisen vrijliggende fietspad langs de Laan der Verenigde Naties. In zuidwestelijke richting is de aansluiting verweven met de aansluiting Dordrecht-Sterrenburg.

Geschiedenis

De aanleg van de huidige N3 startte midden jaren 60. Als eerste kwam in 1967 het noordelijke deel gereed vanaf de Merwedestraat. In 1970 is de route verlengd in zuidelijke richting tot de aansluiting met de Laan der Verenigde Naties dat voorlopig het eindpunt zou zijn van de weg. De route was destijds de Secundaire weg 43 en aangelegd door de provincie Zuid-Holland. Het verkeer zou nog tot 1993 via de toen opgeleverde Laan der Verenigde Naties naar de aansluiting Dordrecht-Centrum moeten rijden om de A16 te bereiken. Tevens was dit de alternatieve route om de Stadsbrug Zwijndrecht te omzeilen die tot het gereedkomen van de Drechttunnel in 1977 onderdeel was van rijksweg 16.

In 1988 werd door het Rijk besloten tot de aanleg van de N3 tussen de A15 bij Papendrecht en de A16 bij de aansluiting 's-Gravendeel. Het zuidelijke deel vanaf de Laan der Verenigde Naties kwam in 1993 gereed als onderdeel van de N3 waarbij het al bestaande noordelijke deel onderdeel werd van deze rijksweg. Tegelijkertijd werd de aansluiting Dordrecht 2 in zijn volledige huidige vorm opengesteld.

Tussen 2006 en 2008 is de Laan der Verenigde Naties direct ten noordwesten van de aansluiting verdiept onder de spoorlijn door gelegd.[1]

De aansluiting werd tot midden 2015 aangeduid als A. Schweitzer. De doelen Dordrecht-Centrum en A. Schweitzer zijn medio juli/augustus 2015 omgewisseld op de bewegwijzering waardoor het primaire doel op de bewegwijzering Dordrecht-Centrum is geworden. Hierdoor was de curiositeit ontstaan dat er twee aansluitingen met Dordrecht-Centrum als primair doel waren op de N3 (Dordrecht 2 en Dordrecht-Centrum/De Staart). Rijkswaterstaat hanteerde de naam "Dordrecht 2" voor deze aansluiting.

In het najaar van 2020 is de N3 gerenoveerd en heeft NBA gekregen. Hierbij is de naam gewijzigd in Dordrecht-Krispijn.

Toekomst

Naast de in 2008 gereedkomen verdiepte spooronderdoorgang is er een ovonde gepland op de plek van de huidige kruisingen met de aansluiting N3. Deze zal naar verwachting pas rond 2020 gerealiseerd gaan worden. [2]

Verkeersintensiteiten

Referenties

Aansluitingen in de N3

Papendrecht (A15)PapendrechtDordrecht-Centrum/StaartDordrecht-StadspoldersDordrecht-KrispijnDordrecht-Sterrenburg's-Gravendeel