Aansluiting Drachten-Noord

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
29 Drachten-Noord
AS Drachten-Noord.png
Weg NLN031.svg
Kruisende wegen NLN369.svg / Noorderhogeweg
Type gespiegeld halfklaverblad
Opengesteld 197?

De aansluiting Drachten-Noord is een aansluiting in de rijksweg en niet-autosnelweg N31 net ten noorden van de Drachten. Tevens is dit de ontsluiting voor het industrieterrein De Haven en de plaatsen Rottevalle en Surhuisterveen. De nog nummerloze aansluiting krijgt nummer 29.

Kenmerken

De aansluiting heeft de configuratie van een gespiegeld halfklaverblad waarbij de N31 met 2x2 doorgaand rijstroken over de N369 heen gaat. Tevens lopen bij de invoegers over het viaduct en is er een ruimtereservering aanwezig voor vluchtstroken. Aan de noordwestzijde loopt de Rydwei onder de aansluiting door. De N369 begint bij de aansluiting en heeft ter hoogte van de aansluiting gescheiden rijbanen. Beide kruisingen zijn ongeregeld. Richting Drachten loopt de Noorderhogeweg met 2x2 rijstroken. De ruimtes binnen de lussen van aansluiting zijn begroeid met bomen. De directe omgeving van de aansluiting is vrij landelijk.

Geschiedenis

Het deel van de huidige N31 tussen Leeuwarden en Drachten is in de jaren 60 en 70 onder provinciaal beheer aangelegd en later overgedragen aan het rijk. De weg was eerst enkelbaans uitgevoerd met 1x2 rijstroken. Het deel van de N31 bij Drachten is eind jaren 70 aangelegd gelijk met de aansluiting Drachten-Noord in zijn huidige vorm. Tevens is indertijd het noordelijke deel van de Noorderhogeweg aangelegd. De huidige N31 vervangt een deel van de oude Ringweg van Drachten. Een restant is terug te vinden en in gebruik als doodlopende zijweg van de Noorderdwarsvaart[1]. In 2007 is de verdubbelde N31 opgeleverd. Bij de aansluiting Drachten-Noord is een viaduct in dezelfde stijl naast de bestaande gebouwd en zijn de verbindingswegen aan de noordoostzijde wat opgeschoven. De N369 richting Rottevalle is pas in de jaren 90 aangelegd. Voor die tijd moest het verkeer vanuit Rottevalle via de Foudenswei en de Folgeralaan richting de N31 rijden.

Toekomst

De aansluiting is op de N31 nog voorzien van oude bewegwijzering en werd voorheen aangeduid als Drachten-Centrum en ook wel als Industrie De Haven. Inmiddels is de bestemming Drachten-Centrum afgeplakt op de oude bebording waardoor de naam van de aansluiting is veranderd in Drachten-Noord. De aanduiding voor Industrie De Haven zal dan op een apart servicebord komen wanneer de nieuwe bewegwijzering op dit deel van de N31 verder wordt uitgerold.

Verkeersintensiteiten

Referenties

Aansluitingen in de A/N31

151618192021222324252627282930

Knooppunten: ZurichWerpsterhoek