Aansluiting Drachten (N31)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
30 Drachten
AS Drachten.png
Weg NLN031.svg
Kruisende wegen Ureterpvallaat
Type halfklaverblad
Opengesteld 197?

Voor de aansluiting van de A7, zie Aansluiting Drachten (A7).

De aansluiting Drachten is een aansluiting in de rijksweg en niet-autosnelweg N31 net ten noorden van de aansluiting Drachten van de A7. De aansluiting is vooralsnog ongenummerd.

Kenmerken

De aansluiting heeft de configuratie van een halfklaverblad waarbij de N31 met 2x2 doorgaand rijstroken over de Ureterpvallaat heen gaat met aparte vidacuten. Tevens lopen bij de invoeger richting Oosterwolde en uitvoeger vanuit de richting Oosterwolde over het viaduct. De verbindingswegen sluiten door middel van rotondes aan op de Ureterpvallaat die gescheiden rijbanen heeft. De aansluiting is richting het zuidoosten direct verweven met de gecombineerde aansluitingen Drachten (van de A7) en Oosterwolde. Deze vormen samen een volledig klaverblad die in de volksmond ook aangeduid wordt als knooppunt Drachten of knooppunt Ureterpvallaat. Richting Oosterwolde loopt de N31 naadloos over in de N381.

Geschiedenis

Het deel van de huidige N31 tussen Leeuwarden en Drachten is in de jaren 60 en 70 onder provinciaal beheer aangelegd en later overgedragen aan het rijk. De weg was eerst enkelbaans uitgevoerd met 1x2 rijstroken. Het deel van de N31 bij de aansluiting Drachten tot aan de aansluiting met de A7 is eind jaren 70 aangelegd gelijk met 2x2 rijstroken en de aansluiting in zijn huidige vorm. De huidige N31 vervangt een deel van de oude Ringweg van Drachten. Een restant is nog terug te vinden en in gebruik als doodlopende zijweg van de Noorderdwarsvaart.[1] [2] De aansluiting op de A7 was tot 2005 incompleet en het verkeer vanaf de N31 richting Heerenveen moest via de aansluiting Drachten van de N31 naar de A7 rijden. Er was destijds vanaf de Ureterpvallaat een verbindingsweg naar de A7 richting Heerenveen. Ook voor de uitwisseling tussen de N381 en de A7 van en naar Groningen moest men omrijden via deze aansluiting.[3]. In 2005 is het klaverblad tussen de N31 en de A7 volledig gemaakt en is de directe verbindingsweg tussen de Ureterpvallaat en de A7 opgeheven.

Toekomst

De aansluiting is op de N31 nog voorzien van oude bewegwijzering. In de nabije toekomst zal deze worden vervangen door nieuwe bewegwijzering waarbij de aansluiting tevens een afritnummer zal krijgen. Voor de aansluiting Drachten zal dit dan nummer 30 worden.

Verkeersintensiteiten

Referenties

Aansluitingen in de A/N31

151618192021222324252627282930

Knooppunten: ZurichWerpsterhoek