Aansluiting Ees

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ees
Weg
Kruisende wegen Borgerderweg/Odoornerstraat
Type haarlemmermeer
Opengesteld 27-03-2017

De aansluiting Ees is een aansluiting van de N34 in de provincie Drenthe en bedient via de de Borgerderweg het plaatsje Ees circa 2 kilometer ten noorden van de aansluiting. In oostelijke richting ligt de plaats Exloo op circa 2 kilometer afstand van de N34. De aansluiting heeft geen afritnummer.

Kenmerken

De aansluiting is vormgegeven als een haarlemmermeer waarbij de verbindingswegen door middel van een kluifrotonde aansluiten op de Borgerderweg en Odoornerstraat. De N34 gaat met 1x2 rijstroken verdiept onder het viaduct door. Het viaduct vormt een verbinding tussen de Borgerderweg aan de oostzijde en de Odoornerstraat die aan de westzijde parallel loopt aan de N34. Het viaduct is voorzien van een vrijliggend fietspad.

Geschiedenis

De aansluiting Ees is op 27 maart 2017 opengesteld gelijk met de omgelegde N34 tussen Exloo en Ees[1]. Over het oude tracé van de N34 loopt nu de Borgerderweg als parallelweg die in zuidelijke richting overgaat in de Hoofdstraat richting Exloo. De aansluiting is een vervanging van een tweetal ongeregelde kruisingen: De kruising met de Odoornerstraat, deze lag circa 2 kilometer noordelijker net ten zuiden van Ees. Deze kruising lag in een flauwe bocht van de N34 en in verband met de verkeersveiligheid mocht verkeer vanuit het noorden bij deze kruising niet linksaf slaan. De andere kruising met de Hoofdstraat richting Exloo lag direct ten zuiden van de huidige aansluiting. De plaats Ees had tot eind 2011 een ongeregelde kruising met de N34 via de Schoolstraat, deze kruising is opgeheven en vervangen door een onderdoorgang.

Toekomst

Vanaf 2020 wordt tevens een ongelijkvloerse kruising gerealiseerd bij Klijndijk, Aansluiting Klijndijk. Na de realisatie zullen de twee overgebleven kruisingen op het Drentse deel van de N34 vervallen. Verkeer wat nu gebruik maakt van de aansluiting Odoorn-Noord met de Borgerderweg kan vanaf dan gebruik maken van de verbrede parallelweg naar Aansluiting Ees[2].

Verkeersintensiteiten

Referenties

Aansluitingen in de N34

HardenbergHardenberg-OostGramsbergenKloosterCoevordenCoevorden-NoordDalenErmEmmen-WestEmmenKlijndijkEesBorgerGasselteGietenAnnenZuidlaren

Knooppunten: HolslootDe Punt