Aansluiting Emmeloord-West

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Aansluiting Emmeloord)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
14 Emmeloord-West
AS Emmeloord-West.png
Weg NLA006.svg
Kruisende wegen NLN717.svg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1972

De aansluiting Emmeloord-West is een aansluiting in de A6 in de gemeente Noordoostpolder in de provincie Flevoland en heeft nummer 14. De aansluiting bedient via de N717 het westelijke deel van Emmeloord, de hoofdplaats van de Noordoostpolder. Direct hierna volgt knooppunt Emmeloord.

Kenmerken

De aansluiting is een haarlemmermeerconfiguratie waarbij de A6 met 2x2 rijstroken en vluchtstroken door middel van twee viaducten over de Hannie Schaftweg (N717) heen gaat. De kruisingen zijn ongeregeld en aan de zuidzijde van de aansluiting ligt een carpoolplaats. De omgeving is vrij open met enkel wat huizen langs de N717, de bebouwde kom van Emmeloord ligt een paar kilometer van de aansluiting vandaan. De binnenkant van de aansluiting is bebost.

Geschiedenis

In 1972 is het wegvak tussen de aansluiting Urk en het huidige knooppunt Emmeloord geopend. Sprake van een knooppunt was er pas in 1975 toen de A6, destijds onderdeel van rijksweg 50 richting Bant werd aangelegd. De aansluiting Emmeloord is gelijktijdig aangelegd met het wegvak tussen Urk en Emmeloord in deze configuratie. De aansluitende Hannie Schaftweg was in die tijd veel korter en stopte bij de Karel Doormanweg/Randweg. Begin jaren 80 is deze weg doorgetrokken als ringweg om Emmeloord, de huidige N351. Het deel tussen de Urkerweg en de Nagelerweg (N716) heeft het nummer N717 gekregen bij de invoering van de N-nummering begin jaren 90.

De aansluiting heette voorheen simpelweg Emmeloord. Dit is eind augustus 2016 aangepast naar Emmeloord-West met de komst van nieuwe bewegwijzering op de N50. Hierbij is de al bestaande NBA-bewegwijzering langs de A6 aangepast. De reden hiervoor is de hernoeming van aansluiting 15 naar Emmeloord. Deze had voorheen de naam Industrietrein De Munt. Met de komst van de nieuwe bewegwijzering zijn verwijzingen naar bedrijventerreinen verplaatst naar zogeheten serviceborden. Hierdoor komt automatisch het eerstvolgende doel in aanmerking als naam van de aansluiting en dat was in dit geval Emmeloord. Tijdens een korte overgangsperiode van oude naar nieuwe bewegwijzering bestond bij Emmeloord de vreemde situatie van twee aansluitingen en een knooppunt op rij met dezelfde naam.

Toekomst

Verkeersintensiteiten

Aansluitingen in de A6

12345678910111213141516171819

Knooppunten: MuiderbergGooimeerAlmereEmmeloordJoure