Aansluiting Emmeloord

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
15 Emmeloord
AS Emmeloord.png
Weg NLA006.svg
Kruisende wegen NLN351.svg NLN331.svg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1975

De aansluiting Emmeloord is een aansluiting in de A6 in de gemeente Noordoostpolder in de provincie Flevoland en heeft nummer 15. De aansluiting bedient de noordzijde van Emmeloord. Verder bedient de aansluiting het industrieterrein De Munt, Marknesse en de plaatsen Wolvega en Steenwijk, hoewel deze meer dan 20 kilometer ten oosten van de aansluiting vandaan liggen.

Kenmerken

De aansluiting is een haarlemmermeer waarbij de A6 met 2x2 rijstroken onder de (N351) door gaat. De kruisingen met de N351 zijn ongeregeld. Parallel langs de A6 loopt de Lemstervaart waar de N351 ten westen van de aansluiting ook overheen gaat middels een vaste brug. Op het viaduct zijn hekken geplaatst om te voorkomen dat men voorwerpen vanaf het viaduct op de rijbaan van de A6 kan gooien. De omgeving aan de oostkant is open met weilanden en aan de westkant is enige bebossing. De aansluiting bedient ook Wolvega en Steenwijk omdat de huidige N331 en N351 al voor de aanleg van de snelwegen de verbindingswegen waren en ook via deze routes sneller te bereiken zijn dan via de snelweg vanaf dit punt.

Geschiedenis

Het wegvak tussen knooppunt Emmeloord en Bant is in 1975 gereedgekomen als rijksweg 50 waarbij ook de aansluiting is aangelegd in zijn huidige vorm. In 1988 is volgens het Tweede Structuurschema Verkeer en Vervoer de A50 tussen Emmeloord en Joure administratief omgenummerd naar A6, de fysieke omnummering is later gebeurd. Voor de nummering van de aansluiting heeft dit geen gevolgen gehad aangezien afritnummering in Nederland begin jaren 90 is ingevoerd na de omnummering van de A50.

De aansluiting heette voorheen Industrieterrein De Munt. In zuidelijke richting is medio 2014 nieuwe bewegwijzering geplaatst bij de aansluiting Bant. Het daarbij behorende vorkbord kondigt aansluiting 15 aan als Emmeloord. Inmiddels is in noordelijke richting voor aansluiting 15 een servicebord geplaatst waar het industrieterrein op staat aangeduid. Eind augustus 2016 is met de verbreding van de N50 aldaar bewegwijzering geplaatst met de aanduiding Emmeloord-Zuid. Op de A6 is hierbij de bestaande bebording van aansluiting 14 aangepast naar Emmeloord-West. Tijdens een korte overgangsperiode van oude naar nieuwe bewegwijzering bestond bij Emmeloord de vreemde situatie van twee aansluitingen en een knooppunt op rij met dezelfde naam.

Toekomst

Verkeersintensiteiten

Aansluitingen in de A6

12345678910111213141516171819

Knooppunten: MuiderbergGooimeerAlmereEmmeloordJoure