Aansluiting Emmen-West

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
Emmen-West
AS Emmen-West.png
Weg NLN034.svg
Kruisende wegen NLN391.svg / Oude Rijksweg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1971 / 12-11-2021

De aansluiting Emmen-West, ook wel het knooppunt Emmen-West genoemd, is een aansluiting van de N34 in de provincie Drenthe. Hier sluit de N391 aan op de N34. De aansluiting Emmen-West is ongenummerd.

Kenmerken

De aansluiting Emmen-West is vormgegeven als een ongelijkvloers knooppunt, als aangepaste half sterknooppunt. De N34 telt ter plaatse 2x2 rijstroken en verloopt noord-zuid door het knooppunt. De N391 sluit hier aan en telt eveneens 2x2 rijstroken. Er is een hoge flyover voor verkeer vanaf Groningen richting Emmen en een onderdoorgang voor verkeer vanaf Emmen richting Coevorden. Daarnaast verloopt de Ermerweg door het knooppunt, maar sluit niet op de N34 of N391 aan. Door het knooppunt verloopt ook een 380 kV elektriciteitsverbinding van Meeden naar Zwolle.

Geschiedenis

De aansluiting Emmen is waarschijnlijk in 1971, gelijk met de openstelling van de N34 tussen knooppunt Holsloot en Klijndijk, in gebruik genomen.[1] De aansluiting was oorspronkelijk incompleet. Er was alleen een toerit richting knooppunt Holsloot en een afrit vanuit die richting. De aansluiting is in 1999 gecompleteerd met de verbreding van de N34 naar 2x2 rijstroken tussen Holsloot en Emmen. Ook is de reguliere kruising aan de westzijde toen omgebouwd naar rotonde. De N34 was tot de overdracht aan de provincie Drenthe in 2007 een rijksweg. Door de aansluiting loopt de beek Sleenerstroom die wordt gekruist met een brug die een ruimtereservering had voor een verbreding van de N34.

De oorspronkelijke aansluiting Emmen-West was vormgegeven als een haarlemmermeeraansluiting. De N391 sloot met een rotonde en een ongeregeld kruispunt op de verbindingswegen naar de N34 aan, eveneens was er een directe aansluiting op de Oude Rijksweg langs Erm.

Reconstructie 2021

De aansluiting Emmen-West in aanbouw in november 2021.

Op 4 mei 2020 zijn de werkzaamheden gestart voor de ombouw van de aansluiting naar een volledige ongelijkvloers knooppunt. Hierbij is er een fly-over gebouwd voor de verbinding van de N34 vanuit het noorden naar de N391. De verbindingsweg vanaf de N391 naar de N34 richting knooppunt Holsloot verloopt onder de N34 door.

Voor de aansluiting zelf is met de verbreding van de N34 in 2020/2021 een tweede viaduct naast de bestaande gebouwd. Opvallend hierbij is dat het bestaande viaduct van de rijbaan richting het noorden drie velden heeft terwijl het nieuwe viaduct twee velden telt.

De Oude Rijksweg vanuit Erm en de Ermerweg zijn hierbij losgekoppeld van de aansluiting en de N391. De weg verloopt samen met een vrijliggend fietspad door het knooppunt en kruist ongelijkvloers de N34 onderlangs.[2] [3] Het knooppunt is op 12 november 2021 opengesteld voor het verkeer.[4][5]

Verkeersintensiteiten

Referenties

Aansluitingen in de N34

HardenbergHardenberg-OostGramsbergenKloosterCoevordenCoevorden-NoordDalenErmEmmen-WestEmmenKlijndijkEesBorgerGasselteGietenAnnenZuidlaren

Knooppunten: HolslootDe Punt