Aansluiting Enschede

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
25 Enschede
AS Enschede.png
Weg NLA035.svg
Kruisende wegen Zuiderval
Type halfklaverblad
Opengesteld 2002

De aansluiting Enschede, is een aansluiting in de rijksweg A35 met nummer 25 en is de eerste aansluiting vanaf de Duitse grens. De aansluiting wordt ook wel Enschede-Zuid genoemd. De enkelbaans autoweg N35 vanaf de Duitse grens gaat hier over in de snelweg A35 richting Hengelo. Opvallend is dat de afritnummering tegen de hectometering die in Zwolle begint inloopt. De afritnummering van de A35 is ook aangepast op die van de A1 omdat de aansluiting Borne-West met afritnummer 29 binnen de dubbelnummering A1/A35 tussen de knooppunten Azelo en Buren valt.

Kenmerken

De aansluiting is uitgevoerd als een halfklaverblad waarbij de Zuiderval over de A35 heen gaat die 2x2 rijstroken telt richting Hengelo. Richting de Duitse grens versmalt de rijksweg naar een 1x2 rijstroken tellende autoweg met een dubbel-doorgetrokken asstreep met groene markering ter aanduiding van de 100 km/u. De Zuiderval is degelijk uitgebouwd met gescheiden rijbanen en de kruisingen zijn voorzien van een VRI.

Geschiedenis

De A35 tussen de aansluiting Delden en de huidige aansluiting Enschede-West is in 1977 als eerste segment van deze snelweg opengesteld. Begin jaren 90 werd rijksweg 35 met één rijbaan doorgetrokken naar de gelijkvloerse kruising met de Oostweg bij Glanerbrug. Destijds lag deze weg er nog niet en bestond er een tijdelijke verbinding via de Zuid-Esmarkerrondweg en de Gronaustraat door Glanerbrug waarover de N35 bewegwijzerd was. In Glanerbrug bevindt zich de gelijknamige grensovergang met Duitsland. Van de aansluiting Enschede was nog geen sprake, deze kwam in 2002 bij de ombouw van de N35 tot autosnelweg tussen de aansluiting Enschede-West en Enschede(-Zuid). Tegelijkertijd is de Zuiderval tussen Enschede en Enschede-Zuid aangelegd.

Toekomst

Verkeersintensiteiten

Aansluitingen in de A/N35

3231302928272625

Ongenummerde aansluiting: WijthmenNijverdal-OostWierden-West

Knooppunten: AzeloBuren