Aansluiting Farmsum

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
Farmsum
AS Farmsum.png
Weg NLN033.svg
Kruisende wegen Farmsumerweg
Type halfklaverblad
Opengesteld 2002

De aansluiting Farmsum is een ongenummerde aansluiting in de rijksweg en autoweg N33 aan de oostkant van de plaats Appingedam in de provincie Groningen. Hoewel die plaats direct naast de aansluiting ligt is deze vernoemd naar het oostelijker gelegen Farmsum dat onder de gemeente Delfzijl valt.

Kenmerken

De aansluiting is geconfigureerd als een halfklaverblad, waarbij de in- en uitvoeger aan weerszijden van de N33 overgaan in verbindingswegen met 1x2 rijstroken die met ongeregelde kruisingen aansluiten op de Farmsumerweg. Deze uitvoering van verbindingswegen komt niet veel voor in Nederland. De N33 gaat met een viaduct over de Farmsumerweg heen met 1x2 rijstroken. Het viaduct heeft iets overbreedte waardoor de N33 op het viaduct in feite vluchtstroken heeft. Onder het viaduct zijn drie velden waarvan één ongebruikt is en de nadere worden gebruikt door de Farmsumerweg met 1x2 rijstroken en het noordelijkste veld door en vrijliggend fietspad. Ten zuiden van de aansluiting ligt de beweegbare Eelwerderbrug over het Eemskanaal. Richting het noorden volgt al snel de aansluiting Delfzijl.

Geschiedenis

De N33 tussen de aansluiting Noordbroek en Appingedam werd op 22 november 1978 opengesteld, de route liep vervolgens dwars door Appingedam richting de Eemshaven. Aan deze situatie kwam omstreeks 1988 een eind met de openstelling van het wegvak tussen de Farmsumerweg en de Holeweg (N362). [1] Hiermee hoefde het verkeer niet meer via de Woldweg, de huidige N989, door Appingedam te rijden. Op diverse kaarten is te zien dat de aansluiting Farmsum een tijd lang incompleet is geweest. Wanneer de aansluiting volledig werd is onduidelijk, maar het is aannemelijk dat dit gebeurde na de voltooiing van de omgelegde N33 richting Holwierde in 2004 ten noorden van de aansluiting.

Toekomst

Verkeersintensiteiten

Referenties

Aansluitingen in de N33

3233343536373839

Ongenummerde aansluitingen: NoordbroekSiddeburenFarmsumDelfzijl

Knooppunten: AssenZuidbroek