Aansluiting Garyp

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
27 Garyp
AS Garyp.png
Weg NLN031.svg
Kruisende wegen NLN913.svg / Earnewarre
Type halfklaverblad / haarlemmermeer
Opengesteld 196?

De aansluiting Garyp (Nederlands: "Garijp") is een aansluiting in de rijksweg en niet-autosnelweg N31 ten zuidwesten van het Friese dorp Garyp. Ook het dorp Earnewâld worden hier bediend. Voorts is dit vanuit het westen de aansluiting richting de N356 naar Burgum en Dokkum. De aansluiting heeft afritnummer 27.

Kenmerken

De configuratie van de aansluiting is een combinatie van een halfklaverblad aan de noordzijde en een haarlemmermeer aan de zuidzijde van de N31. De N31 gaat met 2x2 rijstroken en de uitvoeger van het halfklaverblad onder de door. Over het viaduct loopt de 1x2 rijstroken tellende Earnewarre met een gescheiden fietspad. Aan de noordzijde sluit het halfklaverblad en de N913 aan op een rotonde. Tevens ligt er een opslagplaats binnen de klaverslus die ook ontsloten wordt op de rotonde. Aan de zuidzijde van de N31 sluiten de verbindingswegen met een ongeregelde kruising aan op de Earnewarre. Aan den noordzijde van de aansluiting ligt ook een kleine carpoolplaats, langs de zuidzijde staan enkele woningen. De omgeving is verder landelijk.

Geschiedenis

Het deel van de huidige N31 tussen Leeuwarden en Drachten is in de jaren '60 onder provinciaal beheer aangelegd en later overgedragen aan het rijk. De weg was eerst enkelbaans uitgevoerd met 1x2 rijstroken. De aansluiting Garyp vlak daarna aangelegd, alleen in iets andere vorm en niet direct volledig. De afrit aan de noordzijde is later gebouwd en ging als aparte rijbaan onder het viaduct door en sloot via een reguliere kruising aan op de Earnewarre. De opslagplaats is er waarschijnlijk eind jaren '70 of begin jaren '80 gekomen.[1] In 2007 kwam de rijbaanverdubbeling van de N31 naar 2x2 rijstroken gereed en is de huidige indeling van de aansluiting ontstaan. Het oorspronkelijke viaduct kon behouden blijven omdat deze al twee velden had waarvan één gebruikt werd voor de afrit. Dit veld is nu in gebruik voor de rijbaan richting Leeuwarden bestaande uit twee rijstroken en de uitvoeger van de aansluiting. In 2012 begon de bouw van een nieuwe N913 als hoogwaardige rondweg en onderdeel van het project De Centrale As. De nieuwe N913 sluit als tak op de rotonde aan en is in januari 2015 opengesteld. De aansluiting Garyp zelf is hierbij niet veranderd.[2]

In december 2016 heeft de aansluiting nieuwe bewegwijzering gekregen waarbij het afritnummer 27 is geïntroduceerd.

Verkeersintensiteiten

Referenties

Aansluitingen in de A/N31

151618192021222324252627282930

Knooppunten: ZurichWerpsterhoek