Aansluiting Gramsbergen

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
Gramsbergen
AS Gramsbergen.png
Weg NLN034.svg
Kruisende wegen de Vaart / Anerweerdweg /Engbersweg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 196?

De aansluiting Gramsbergen is een aansluiting van de autoweg N34 in de provincie Overijssel. De aansluiting ligt ten westen van Gramsbergen en de Overijsselse Vecht die vlak langs de N34 stroomt. De aansluiting is ongenummerd.

Kenmerken

De aansluiting is uitgevoerd als een aangepaste haarlemmermeer waarbij de kruisingen met de Vaart ongeregeld zijn. De aansluiting heeft een aparte uitvoering, met name aan de oostzijde. Op de afrit vanuit de Hardenberg sluit halverwege de Engbersweg aan. Feitelijk is dit het eindpunt van de afrit en tevens het eindpunt van de autowegstatus. Het volgende gedeelte tot aan de kruising met de Vaart is een tweerichtingsweg met 1x2 rijstroken. Ook de toeleidende verbindingsweg naar de N34 richting Coevorden begint als parallelweg met 1x2 rijstroken. Na 500 meter volgt een T-kruising met de Anerweerdweg. In doorgaande richting begint dan de feitelijke toerit naar de N34. Tussen de afrit vanuit Coevorden en de N34 is langs de Vaart een tankstation en autobedrijf gevestigd. De toerit richting Hardenberg ligt strak tegen het talud van de N34 aan.

Geschiedenis

In 1952 werd de toenmalige rijksweg 34 tussen Hardenberg en de huidige N377 bij Coevorden opengesteld. Hierbij is ook de aansluiting Gramsbergen in gebruik genomen waarbij de huidige afrit vanuit Hardenberg dienst deed als verbindingsweg tussen de rijksweg en de Vaart in de vorm van een kwadrantaansluiting. De huidige vorm als haarlemmermeer is begin jaren 1960 aangelegd. In 2007 werd de N34 overgedragen aan de provincies Overijssel en Drenthe en verloor hiermee de status als rijksweg.

Verkeersintensiteiten

Aansluitingen in de N34

HardenbergHardenberg-OostGramsbergenKloosterCoevordenCoevorden-NoordDalenErmEmmen-WestEmmenKlijndijk (gepland) • EesBorgerGasselteGietenAnnenZuidlaren

Knooppunten: HolslootDe Punt