Aansluiting Groningen-Europapark

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
37 Groningen-Europapark
Weg
Kruisende wegen Europaweg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1971 / 1986

De aansluiting Groningen-Europapark, voorheen Groningen-Centrum, Groningen-Zuidoost en eerder Groningen-Euroborg-Centrum, is een aansluiting van de rijksweg N7 met nummer 38 en is uitgevoerd als een haarlemmermeer- of diamantaansluiting. De aansluiting stond voorheen bekend als knooppunt Europaplein.

Kenmerken

De aansluiting is een haarlemmermeeraansluiting, met verkeerslichten geregeld. De autoweg N7 gaat met een viaduct over het kruispunt heen. De Europaweg ten zuiden van de aansluiting is ruim uitgebouwd, een overblijfsel van de functie als rijksweg. De aansluiting bedient het centrum van de stad Groningen en de Industriebuurt met het Euroborgstadion.

Geschiedenis als knooppunt Europaplein

De oorspronkelijke aansluiting.

Het knooppunt Europaplein is aangelegd als onderdeel van de Zuidelijke Ring Groningen. Het deel tussen het knooppunt Julianaplein en het knooppunt Europaplein is tussen 1962 en 1971 aangelegd en opende op 9 juli 1971 voor het verkeer.[1] Het knooppunt Europaplein was destijds een verkeersplein.

Midden 1973 opende de A7 tussen Engelbert en Hoogezand met 2x2 rijstroken. Op 24 september 1986 opende het deel vanaf de huidige aansluiting tot het Damsterdiep als N28/N46. Dit is aangelegd als een onderdeel van de Ring Oost. Later zou dit enkel de N46 worden. Het voormalige knooppunt Europaplein is, net zoals destijds het knooppunt Julianaplein, nooit ongelijkvloers geweest. In eerste instantie was het een verkeersplein; in 1986 is er een viaduct gekomen voor het verkeer op de Ring Groningen.

De A7 vanuit Winschoten en Bad Nieuweschans eindigde ten zuiden van de aansluiting. Destijds diende de aansluiting als verbinding tussen de autoweg N7 en de snelweg A7. Om deze reden werd de aansluiting als knooppunt gezien. Van en naar het oosten moest men via een parallelbaan naar de aansluiting Bornholmstraat. Vroeger kon men direct de N7 op. Ten noorden van het voormalige knooppunt gaat de Europaweg Groningen in, één van de belangrijkste invalswegen van de stad. De aansluiting ligt op circa 2 meter boven zeeniveau.

Op 1 februari 2009 opende de verlegde N7 vanaf het nieuwe knooppunt Euvelgunne tot aan de oude A7 als autoweg, deels binnen de bebouwde kom.[2] Daarmee kwam de A7 tussen de nieuwe N7 en het knooppunt Europaplein als autosnelweg te vervallen alhoewel hij niet is afgebroken. De functie van het knooppunt Europaplein werd hiermee gereduceerd tot reguliere aansluiting.

Naamgeving

Het knooppunt was simpelweg genoemd naar het continent Europa, net als de aansluitende Europaweg. De naam Europaplein kwam twee keer voor in het Nederlandse rijkswegennet, het andere Europaplein lag in Maastricht. Dat knooppunt is vervallen en vervangen door een reguliere aansluiting bij de bouw van de Koning Willem-Alexandertunnel.

De aansluiting is na de opheffing van de knooppuntstatus vier keer van naam gewijzigd. Het werd eerst Groningen-Euroborg, vervolgens Groningen-Zuidoost, in 2020 Groningen-Centrum en in 2022 Groningen-Europapark, toen is ook het nummer gewijzigd van 38 naar 37.

De naam Groningen-Zuidoost is later hergebruikt voor een oostelijker gelegen aansluiting met de Stettinweg. De naam Groningen-Centrum werd in dezelfde tijd ook gebruikt voor de afrit van de A28 bij het knooppunt Julianaplein, en vanaf 2024 ook van de aansluiting vanaf de N7 bij het knooppunt Julianaplein.

Toekomst

Er werd al jaren gepraat over een oplossing voor de verkeersproblemen op de N7. Het deel door Groningen is het drukste punt van de gehele rijksweg 7, met meer dan 80.000 voertuigen per dag. Er waren diverse plannen, waarbij een oplossing om de A7 ten zuiden van Groningen langs te leggen met een tunnel onder het Paterswoldsemeer het niet haalde vanwege de hoge kosten en het gebrek aan oplossend vermogen, daar het grootste deel van het verkeer op de N7 uit Groningen zelf komt.

De N7 wordt verbreed en verdiept op het bestaande tracé. Het knooppunt Julianaplein wordt daarbij ongelijkvloers gemaakt en de N7 wordt verbreed naar 2x4 rijstroken. Ten westen van de aansluiting komen 2x4 rijstroken, wat zich ter hoogte van de aansluiting Groningen-Zuidoost splitst in 2+3 rijstroken rechtdoor naar het knooppunt Euvelgunne (3 rijstroken richting Drachten). De toerit vanaf de Europaweg richting Drachten blijft bestaan. De afrit vanaf Drachten naar de Europaweg is zuidwaarts verlengd rond een nieuw retentiebekken. Dit is een tweestrooks afrit geworden. De afrit vanaf Winschoten naar de Europaweg kwam te vervallen. Ter hoogte van de aansluiting komt de invoeger vanaf de Bornholmstraat richting Drachten.

Op 15 juni 2020 is de afrit vanuit Hoogezand naar de Lübeckweg voor meerdere jaren afgesloten.[3] Deze afrit is vervangen door de aansluiting Groningen-Zuidoost, die los staat van de aansluiting Groningen-Centrum, die voorheen Groningen-Zuidoost heette.

Op 3 december 2022 opende de nieuwe, langere afrit vanaf Drachten naar de Europaweg en de nieuwe toerit richting Hoogezand die daar onderdoor gaat.[4] Op 1 mei 2023 opende een toerit vanaf de Bornholmstraat richting de N7.[5]

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2006[6]
knooppunt Europaplein - Westerbroek 39.400[7]
Groningen-Helpman - knooppunt Europaplein 86.700
knooppunt Europaplein - Afrit N46 Delfzijl 40.200

Referenties

Aansluitingen in de A7

234567891010a1112131414a1516171819202121a222324252626a272829303132333434a353636a36b37a373839404142434546474849

Knooppunten: ZaandamZurichJoureHeerenveenDrachtenJulianapleinEuvelgunneZuidbroek

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenDrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich