Aansluiting Gullegem/Moorsele

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
1 Gullegem/Moorsele
AS Gullegem.png
Weg A19 BE.svg
Kruisende wegen Gullegemstraat / BE-N343.svg
Type halfklaverblad
Opengesteld 1981

De aansluiting Gullegem/Moorsele is een aansluiting in de Belgische A19 en heeft afritnummer 1. De aansluiting ligt ten westen van de stad Kortrijk. De dorpen Gullegem en Moorsele liggen ten noordwesten en ten noorden van de aansluiting en vallen onder de gemeente Wevelgem.

Kenmerken

De aansluiting is uitgevoerd als een halfklaverblad en ligt ingeklemd tussen de knooppunten Moorsele en Kortrijk-West. De Gullegemstraat gaat over de A19 heen met 1x2 rijstroken en fietsstroken. De A19 heeft ter plaatse 2x2 doorgaande rijstroken en aan weerszijden de rangeerbanen van het knooppunt Moorsele. De in- en uitvoegers van de aansluiting sluiten aan op de rangeerbanen en zijn door middel van weefstroken verbonden met de knooppunten Moorsele en Kortrijk-West. De toe- en afrit aan de noordzijde sluiten door middel van een geregelde kruising aan op de N343, een korte gewestweg richting de industriezone Gullegem-Moorsele. De verbindingswegen aan de zuidzijde sluiten aan op de Gullegemstraat met een ongeregeld kruispunt. Ten zuiden van de aansluiting ligt de Internationale Luchthaven Kortrijk-Wevelgem.

Geschiedenis

De A19 is in 1981 opengesteld. Waarschijnlijk is de aansluiting tegelijkertijd in gebruik genomen.

Toekomst

Het is de bedoeling om in de toekomst het Knooppunt Kortrijk-West om te bouwen tot een trompetknooppunt.[1] Het knooppunt is tot op heden semi-ongelijkvloers. De linksafverbindingen vanaf en naar de R8 worden nog afgewikkeld door middel van geregelde kruispunten waarbij het verkeer in feite een U-turn maakt door de middenberm van de R8. Met de ombouw van het knooppunt zal ook de zuidelijke helft van de aansluiting Gullegem/Moorsele worden aangepast. Zo zullen onder andere de verbindingswegen enkele honderden meters naar het westen worden opgeschoven om het weefvak tussen de aansluiting en het knooppunt Kortrijk-West voldoende lengte te kunnen geven[2].

Verkeersintensiteiten

Referenties

Aansluitingen in de A19

122a345

Kortrijk-WestMoorsele