Aansluiting Haarlem-Centrum

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
Haarlem-Centrum
Blank.png
Weg NLA200.svg NLN200.svg
Kruisende wegen Amsterdamsevaart
Type hybride
Opengesteld 19-12-2011

De aansluiting Haarlem-Centrum is een ongenummerde aansluiting van de A200 net ten oosten van Haarlem in de provincie Noord-Holland.

Kenmerken

De aansluiting heeft een aparte configuratie waarbij de A200 net ten oosten van de aansluiting overgaat in de N200 en door middel van een fly-over het industriegebied Waarderpolder ontsluit. In westelijke richting loopt de weg nummerloos onder de naam Amsterdamsevaart naar het centrum van Haarlem. De fly-over bedient alleen de relatie Rottepolderplein - Waarderpolder en andersom. Verkeer vanuit het westen dient gebruik te maken van de geregelde kruising met de Camera Obscuraweg ten westen van de fly-over. Vanwege de spoorlijn direct ten noorden van de Amsterdamsevaart loopt de Camera Obscuraweg eerst zuidelijk en vervolgens via een U-bocht om daarna de Amsterdamsevaart en het spoor te kruisen met een viaduct. Vervolgens sluit deze weg ten noorden van de fly-over aan op de N200 met een geregelde kruising. De N200/A200 heeft 2x2 rijstroken. Ten oosten van de fly-over voegt de Amsterdamsevaart zich bij de twee rijstroken vanaf de fly-over waarbij de linkerstrook afvalt. Richting Haarlem voegt het verkeer rechts uit voor de Amsterdamsevaart. In oostlijke richting is de aansluiting gekoppeld aan verzorgingsplaats De Liede die alleen bereikbaar is vanaf de Amsterdamsevaart.

Geschiedenis

De A200 tussen Haarlem en Halfweg is in 1971 volledig opengesteld als autosnelweg, tot begin jaren 1990 nog als A5. De huidige aansluiting Haarlem-Centrum is ontstaan na de aanleg van de fly-oververbinding met de Camera Obscuraweg. Voorheen liep de N200 over de Amsterdamsevaart en via de Gedempte Oostersingelgracht. Al het verkeer met de bestemming Waarderpolder werd afgewikkeld via de gelijkvloerse kruising met de Camera Obscuraweg ten westen van de huidige fly-over. Deze kruising stamt uit midden jaren 80. Tussen 2009 en 2011 is de fly-over aangelegd en is het wegnummer N200 omgeleid via de Camera Obscuraweg door de Waarderpolder waardoor de wijken van Haarlem-Oost verlost zijn van het doorgaande verkeer. De Amsterdamsevaart door Haarlem is in 2017 heringericht[1].

Verkeersintensiteiten

Referenties

Aansluitingen in de A200

Industrie HalfwegHaarlem-Centrum

Knooppunten: Rottepolderplein