Aansluiting Hardenberg-Oost

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
Hardenberg-Oost
AS Hardenberg-Oost.png
Weg NLN034.svg
Kruisende wegen Eugenboersdijk / J.C. Kellerlaan
Type haarlemmermeer
Opengesteld 10-11-2018

De aansluiting Hardenberg-Oost is een aansluiting van de autoweg N34 in de provincie Overijssel. De aansluiting ligt ten noorden van Hardenberg en de Overijsselse Vecht die vlak langs de N34 stroomt. Hier sluit de J.C Kellerlaan aan op de N34 die onder andere de wijk Baalder ontsluit. De aansluiting is ongenummerd.

Kenmerken

De aansluiting heeft de vorm van een haarlemmermeer waarbij de N34 met 1x2 rijstroken verdiept onder de J.C. Kellerlaan door gaat. De verbindingswegen sluiten via een tweetal rotondes op de Eugenboersdijk en J.C. Kellerlaan aan. De N34 is een stroomweg met een maximumsnelheid van 100 km/u. De J.C Kellerlaan en Eugenboersdijk hebben 1x2 rijstroken en zijn voorzien van een vrijliggend fietspad.

Geschiedenis

Het Overijsselse deel van de N34 is begin jaren 50 van de 20ste eeuw aangelegd als rijksweg. Op de huidige plek van de aansluiting lag destijds een gelijkvloerse kruising met de Eugenboersdijk en Het Holt. De J.C. Kellerlaan is tussen 1985 en 1987 aangelegd en heeft de plaats ingenomen van Het Holt op de kruising met de N34[1]. Na de openstelling van de J.C. Kellerlaan is de kruising met de N34 voorzien van verkeerslichten. In 2007 is de N34 tussen Ommen en knooppunt De Punt overgedragen aan de provincies Overijssel en Drenthe, sindsdien is de weg geen rijksweg meer.

De aanleg van de ongelijkvloerse aansluiting maakte deel uit van het project van de provincie Overijssel en de gemeente Hardenberg om de N34 tussen de aansluiting met de N36 en de provinciegrens met Drenthe om te bouwen tot een volwaardige stroomweg. De werkzaamheden aan de N34 zijn in 2016 gestart, de aanleg van de aansluiting Hardenberg-Oost was daarbij het langst durende onderdeel. De toe- en afrit vanuit Hardenberg zijn eerder in gebruik genomen dan de N34 door de aansluiting, die op 10 november 2018 werd geopend.[2][3][4]

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de N34

HardenbergHardenberg-OostGramsbergenKloosterCoevordenCoevorden-NoordDalenErmEmmen-WestEmmenKlijndijk (gepland) • EesBorgerGasselteGietenAnnenZuidlaren

Knooppunten: HolslootDe Punt