Aansluiting Harderwijk-Centrum

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
Harderwijk-Centrum
Blank.png
Weg NLN302.svg
Kruisende wegen Lorentzstraat
Type haarlemmermeer
Opengesteld 2009

De aansluiting Harderwijk-Centrum is een aansluiting van de N302 aan de noordkant van Harderwijk. De aansluiting bedient de binnenstad van Harderwijk, het Waterfront, het Dolfinarium en de omgeving van de Lorentzhaven. De aansluiting vervangt de voormalige kruising met de Lorentzstraat en heeft geen nummer.

Kenmerken

De aansluiting is vormgegeven als een haarlemmermeer waarbij de verbindingswegen aansluiten op parallelwegen naar de Lorentzstraat. Tevens is er aan de westkant een aansluiting naar het industrieterrein aan de Flevoweg. De kruisingen van de parallelwegen met de Lorentzstraat is geregeld met VRI-installaties. Direct ten noorden van de aansluiting ligt de Knardijk met Aquaduct Veluwemeer. Vanuit de richting van Flevoland wordt bij de afrit het Dolfinarium aangegeven, vanuit de andere richting kan dit op elektronische borden bij deze aansluiting of bij Aansluiting Harderwijk-Industrie worden aangegeven.

Geschiedenis

Medio 1982 werd de randweg van Harderwijk opengesteld, deels ongelijkvloers met 1x2 rijstroken en deels met 2x2 rijstroken en gelijkvloerse kruisingen met verkeerslichten. Gaandeweg schoot de capaciteit van de weg tekort, waardoor deze weg tegen het einde van de twintigste eeuw steeds meer geplaagd werd door files.

In 2009 is begonnen met het verdubbelen en ongelijkvloers maken van het deel door Harderwijk. Hierbij werd een fietsbrug over de N302 en A28 gebouwd, werden de aansluitingen Harderwijk-Centrum en Harderwijk-Industrie aangelegd werden en de doelgroepenstrook door het Veluwemeer-aquaduct open werd gesteld voor alle verkeer. Sindsdien is langzaam verkeer verboden tijdens de spits. De N302 heeft verkeerssignalering gekregen tussen de N306 in Flevoland en de A28, als eerste niet-autosnelweg van Nederland. Minister Eurlings opende het project op 5 juni 2010.

Verkeersintensiteiten

In 2009 verwerkte de N302 door Harderwijk zo'n 32.000 voertuigen per etmaal.

Referenties


Aansluitingen in de N302

Harderwijk-CentrumHarderwijk-Industrie