Aansluiting Harderwijk-Industrie

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
Harderwijk-Industrie
Blank.png
Weg NLN302.svg
Kruisende wegen Newtonweg
Type halve haarlemmermeer
Opengesteld 2009

De aansluiting Harderwijk-Industrie is een aansluiting van de N302 aan de noordkant van Harderwijk. De aansluiting bedient de wijken Frankrijk en Stadsdennen en de omgeving van de Lorentzhaven. De aansluiting vervangt de voormalige kruising met de Newtonweg en heeft geen nummer.

Kenmerken

De aansluiting is vormgegeven als een halve haarlemmermeer waarbij via de verbindingswegen alleen vanuit en naar de richting van de A28 gereden kan worden. Verkeer richting Flevoland dient gebruik te maken van de verderop gelegen aansluiting Harderwijk-Centrum. Vanuit de richting van Flevoland wordt bij Harderwijk-Centrum het Dolfinarium aangegeven, vanuit de andere richting kan dit op elektronische borden bij beide aansluitingen worden aangegeven.

Geschiedenis

Medio 1982 werd de randweg van Harderwijk opengesteld, deels ongelijkvloers met 1x2 rijstroken en deels met 2x2 rijstroken en gelijkvloerse kruisingen met verkeerslichten. Gaandeweg schoot de capaciteit van de weg tekort, waardoor deze weg tegen het einde van de twintigste eeuw steeds meer geplaagd werd door files.

In 2009 is begonnen met het verdubbelen en ongelijkvloers maken van het deel door Harderwijk. Hierbij werd een fietsbrug over de N302 en A28 gebouwd, werden de aansluitingen Harderwijk-Centrum en Harderwijk-Industrie aangelegd werden en de doelgroepenstrook door het Veluwemeer-aquaduct open werd gesteld voor alle verkeer. Sindsdien is langzaam verkeer verboden tijdens de spits. De N302 heeft verkeerssignalering gekregen tussen de N306 in Flevoland en de A28, als eerste niet-autosnelweg van Nederland. Minister Eurlings opende het project op 5 juni 2010.

Verkeersintensiteiten

In 2009 verwerkte de N302 door Harderwijk zo'n 32.000 voertuigen per etmaal.

Referenties


Aansluitingen in de N302

Harderwijk-CentrumHarderwijk-Industrie