Aansluiting Harlingen

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
18 Harlingen
AS Harlingen.png
Weg NLN031.svg
Kruisende wegen Almenumerweg/Stationsweg
Type haarlemmermeer met ovatonde
Opengesteld 07-12-2017

De aansluiting Harlingen, is een aansluiting in de rijksweg en niet-autosnelweg N31 bij de Friese stadje Harlingen, in het Fries: "Harns". De aansluiting heeft het afritnummer 18 en de naam Harlingen.

Kenmerken

De aansluiting ligt ten noorden van de spoorlijn Harlingen-Leeuwarden en is uitgevoerd als een haarlemmermeeraansluiting met een ovatonde boven de N31. De N31 heeft 2x2 rijstroken en ligt ter plekke verdiept met een aquaduct onder het van Harinxmakanaal, het aquaduct Van Harinxmakanaal ten oosten van de aansluiting. De Almenumerweg sluit op de ovatonde aa.[1]

Geschiedenis

De N31 was oorspronkelijk een autoweg met 1x2 rijstroken en aangelegd in de jaren 60 als onderdeel van rijksweg 9 en genummerd als E10. De route was destijds gepland als snelweg A31 maar dat plan is nooit uitgevoerd. Tussen 2007 en 2009 is de N31 tussen het knooppunt Zurich en Harlingen verbreed naar 2x2 rijstroken. De traverse door Harlingen is nog het enige deel in de rijksweg 31 dat enkelbaans is uitgevoerd. De weg ligt verhoogd en doorsnijdt de stad. Verder wordt het Van Harinxmakanaal gekruist met een beweegbare brug en de huidige drie aansluitingen hebben korte invoegers. De huidige traverse geeft overlast voor het verkeer en de omgeving. De maximumsnelheid is deels 100 km/u, ter hoogte van de brug over het kanaal geldt een maximumsnelheid van 80 km/u.

Oude aansluitingen

Harlingen werd oorspronkelijk vanaf de N31 met drie incomplete aansluitingen bediend.

  • Harlingen - De aansluiting Harlingen aan de zuidwestkant van de stad is een halve haarlemmermeer die aansluit op de Kimswerderweg. Het is alleen mogelijk vanuit en richting Zurich de N31 op te rijden.
  • Harlingen-West - Deze aansluiting kan alleen gebruikt worden door het verkeer vanuit de richting Leeuwarden. De aansluiting heeft enkel een afrit die aansluit op de Stationsweg.
  • Harlingen - Deze ligt aan de noordoostzijde van de stad iets ten zuidwesten van de brug over het Van Harinxmakanaal. Deze aansluiting is uitgevoerd als een halve haarlemmermeer die alleen vanuit en richting Leeuwarden gebruikt kan worden en sluit aan op de Grensweg en de Almenumerweg.

Nieuwe aansluiting Harlingen

Om de overlast voor Harlingen en het effect van doorsnijding van de stad te verminderen is de N31 verdiept aangelegd. De oorspronkelijke drie aansluitingen kwamen daarbij te vervallen en zijn vervangen door de hierboven beschreven aansluiting Harlingen. Het besluit voor de ombouw van de traverse Harlingen is in januari 2011 genomen. In december van dat jaar werd het ontwerp-tracébesluit ondertekend waarna in 2012 het definitieve tracébesluit werd genomen. In februari 2013 zijn na de beroepsprocedures alle bezwaren ongegrond verklaard. De formele start van de aanleg vond plaats in december 2014. De feitelijke werkzaamheden zijn in november 2015 gestart. Op 7 november 2017 werd de verdiepte ligging van de N31 door Harlingen in gebruik genomen en de volledige openstelling van de aansluiting Harlingen volgde op 7 december 2017.

Verkeersintensiteiten

Referenties

Aansluitingen in de A/N31

151618192021222324252627282930

Knooppunten: ZurichWerpsterhoek