Aansluiting Heemskerk

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
9 Heemskerk
AS Heemskerk.png
Weg NLA009.svg
Kruisende wegen Communicatieweg
Type halfklaverblad
Opengesteld 1996

De aansluiting Heemskerk is een aansluiting in de A9 en heeft nummer 9. De aansluiting bedient de plaats Heemskerk met de nieuwbouwwijk Broekpolder en de bedrijventerreinen langs de A9.

Kenmerken

De aansluiting is vormgegeven als een halfklaverblad waarbij de A9 met 2x3 doorgaande rijstroken onder de Communicatieweg door gaat die aan de westkant van de aansluiting overgaat in de verbindingswegen van en naar de A9. Er zit aan deze kant van de aansluiting nog een opvallend doodlopend stompje. Aan de oostkant bevindt zich een ongeregelde kruising met de verbindingswegen vanuit het noorden en richting en zuiden. In zuidelijke richting is de aansluiting door middel van weefstroken verbonden met de verzorgingsplaatsen Akermaat en Twaalfmaat en in noordelijke richting met de aansluiting Uitgeest.

Geschiedenis

De rijksweg A9 tussen knooppunt Velsen en de aansluiting Heemskerk opende in 1996 samen met de Wijkertunnel en knooppunt Beverwijk. Het wegvak tussen Beverwijk en de net ten noorden van de huidige aansluiting Heemskerk liggende aansluiting Uitgeest lag voorheen een paar honderd meter westelijker direct langs de spoorlijn Beverwijk-Uitgeest. Dit tracé is nu grotendeels in gebruik door de bedrijventerreinen en de nieuwbouwwijk Broekpolder maar is op luchtfoto's nog wel te herkennen. De aansluiting Heemskerk is gelijk met de nieuwe snelweg opengesteld in 1996. Voor die tijd diende men van de aansluiting Uitgeest gebruik te maken en moest men via de Kleis en Tolweg naar Heemskerk rijden. Er was destijds een kruising van de N203 met de Kleis en de Middenweg. De Kleis had een overweg waarna men door de bebouwde kom van Uitgeest en vervolgens via de Tolweg richting Heemskerk reed. Na het gereedkomen van de aansluiting Heemskerk is de overweg vervangen door de Jacoba van Beijerenlaan met de Kleistunnel die onder de spoorlijn door gaat. De weg loopt vervolgens een stuk parallel aan de N203 om bij de kruising met de Geesterweg aan te sluiten op de N203. De Kleis zelf is ook aangepast en ingericht als een 30 km-zone.

Toekomst

De provincie Noord-Holland onderzoekt de mogelijkheden voor de aanleg van de nu nog ontbrekende A8-A9 verbinding. De rijksweg A8 was ooit voorzien om aan te sluiten op de A9 met een knooppunt ter hoogte van de verzorgingsplaatsen Akermaat/Twaalfmaat. Hiervoor zijn altijd gronden vrijgehouden, nu in gebruik door onder meer een golfclub. Daar het Rijk tot op heden nog geen belang ziet in doortrekking en daar ook de financiële middelen nog niet voor beschikbaar heeft gesteld, hebben de lokale overheden nu uit eigen beweging plannen opgezet om zelf een verbinding aan te leggen. Eén van de mogelijke varianten is een verbinding die aansluit op de aansluiting Heemskerk. Er zijn echter nog geen concrete besluiten genomen over de verbinding.

Verkeersintensiteiten

Externe Links

Aansluitingen in de A9

1a1232 (A2)456789101112

Nummerloze aansluiting: De Kooy

Knooppunten: DiemenHolendrechtBadhoevedorpRaasdorpRottepolderpleinVelsenBeverwijkKooimeer