Aansluiting Heerenveen

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
11 Heerenveen
AS Heerenveen.png
Weg NLA032.svg
Kruisende wegen Oranje Nassaulaan
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1999

De aansluiting Heerenveen, in het Fries "It Hearrenfean" is een aansluiting in de snelweg A32 met nummer 11. De aansluiting ligt direct ten oosten van de plaats. De aansluiting bedient ook het gehucht Oranjewoud en is van belang voor de ontsluiting van het Abe Lenstra stadion.

Kenmerken

De aansluiting heeft een ruime haarlemmermeer configuratie waarbij de A32 met 2x2 rijstroken en vluchtstroken over de Oranje Nassauweg heen gaat. Het viaduct heeft twee velden waarvan die aan de noordzijde van de Oranje Nassauweg gebruikt wordt door een vrijliggend fietspad. Dit fietspad is verdiept aangelegd en gaat onder de aansluiting en de westelijk van de aansluiting gelegen Stadionweg door. Fietsers kunnen dus conflictvrij doorrijden. De aansluiting is in noordelijke richting verweven met de aansluiting Heerenveen-Centrum. Tussen deze twee aansluitingen ligt parallel aan de A32 de Stadionweg waarover verkeer van en naar het stadion de twee aansluitingen kan bereiken.

Geschiedenis

In de periode 1984 - 1999 is rijksweg 32 in fases omgebouwd tot autosnelweg A32 met 2x2 rijstroken. Het deel Ter Idzard - Heerenveen is in 1999 in gebruik genomen op het oude tracé en ten noorden van de aansluiting Heerenveen, langs het Abe Lenstra stadion, op een nieuw oostelijker tracé. Dit is ook het laatste deel van de A32 dat als snelweg werd opengesteld. De aansluiting Heerenveen is gelijk aangelegd met dit wegvak. Voor die tijd lagen er ter hoogte van de huidige aansluiting een tweetal T-kruispunten. Het oude N32 tracé lag net ten westen van het stadion langs en is ten noorden ervan herkenbaar in het landschap ter hoogte van de Pastorielaan. Het gebied ten oosten van de aansluiting is in ontwikkeling.

Toekomst

De aansluiting wordt gereconstrueerd als onderdeel van het project 'Heerenveen Beter Bereikbaar'.[1] Er komen turborotondes en de afrit vanuit Leeuwarden wordt iets naar voren gehaald. Een ontwerp-bestemmingsplan is op 12 maart 2020 ter inzagegelegd.[2] Naar verwachting zal de reconstructie medio 2023 aanvangen.[3]

Verkeersintensiteiten

Referenties

Aansluitingen in de A/N32

1234567891011121314151617

Knooppunten: LankhorstHeerenveenWerpsterhoek