Aansluiting Heerenveen-Centrum

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
12 Heerenveen-Centrum
AS Heerenveen-Centrum.png
Weg NLA032.svg
Kruisende wegen K.R. Poststraat
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1999

De aansluiting Heerenveen-Centrum, is een aansluiting in de snelweg A32 met nummer 12. De aansluiting ligt direct ten noordoosten van de plaats en bedient naast Heerenveen ook het gehucht De Knipe richting het oosten. Verder is de aansluiting van belang voor het Abe Lenstra stadion dat direct langs de A32 staat.

Kenmerken

De aansluiting heeft een ruime haarlemmermeer configuratie waarbij de A32 met 2x2 rijstroken en vluchtstroken over de K.R. Poststraat heen gaat. Het viaduct heeft twee velden waar de K.R. Poststraat met gescheiden rijbanen onder door gaat. De kruisingen zijn ruim opgezet en geregeld met een VRI. De aansluiting is richting het noorden verweven met knooppunt Heerenveen en richting het zuiden met de aansluiting Heerenveen. Ten westen van de aansluiting staat een vestiging van de McDonald's met ruime parkeergelegenheid.

Geschiedenis

In de periode 1984 - 1999 is rijksweg 32 in fases omgebouwd tot autosnelweg A32 met 2x2 rijstroken. Het deel Ter Idzard - Heerenveen is in 1999 in gebruik genomen op het oude tracé en ten noorden van de aansluiting Heerenveen, langs het Abe Lenstra stadion, op een nieuw oostelijker tracé. Dit is ook het laatste deel van de A32 dat als snelweg werd opengesteld. Voor die tijd lag de N32 ten westen van het huidige Abe Lenstra stadion langs en sloot aan op knooppunt Heerenveen dat toen nog een groot verkeersplein was vergelijkbaar met het huidige knooppunt Joure. Hier sloten naast de N32 en A7 ook een paar lokale wegen op aan waardoor de rotonde maar liefst zes takken had. Eén daarvan was de Schans die nu nog richting het centrum van Heerenveen loopt maar sinds de ombouw aansluit op de Weinmakker die parallel aan de A7 en A32 loopt. Bij de aanleg van de A32 is ter vervanging van deze oude ontsluiting de aansluiting Heerenveen-Centrum aangelegd. In de A7 is toen de halve aansluiting Heerenveen-West gekomen.

Toekomst

Op initiatief van de gemeente Heerenveen en de provincie Friesland wordt de aansluiting aangepast voor een betere doorstroming. Op het onderliggend wegennet wordt meer capaciteit gecreëerd met behulp van een grote turborotonde aan de oostzijde van de aansluiting, die daartoe ook wordt omgebouwd tot een kwart klaverlad. Op 17 juli 2017 heeft de gemeenteraad van Heerenveen het definitief ontwerp goedgekeurd, waarna het ontwerp-bestemmingsplan op 23 november 2017 ter inzage gelegd. De voorbereidende werkzaamheden zijn tussen maart en mei 2020 uitgevoerd. De afrit uit Meppel was vanaf 5 januari tot september 2021 afgesloten voor de werkzaamheden.[1]

Verkeersintensiteiten

Referenties

Aansluitingen in de A/N32

1234567891011121314151617

Knooppunten: LankhorstHeerenveenWerpsterhoek