Aansluiting Het Zuid

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
5a Het Zuid
AS Het Zuid.png
Weg R1 BE.svg
Kruisende wegen R10 BE.svg / BE-N148.svg
Type hybride
Opengesteld ?

De aansluiting Het Zuid is een incomplete aansluiting in de R1, één van de ringwegen van de stad Antwerpen in de gelijknamige Belgische provincie. Over dit deel van de R1 loopt tevens het routenummer E34. De aansluiting heeft het afritnummer 5a en bedient het zuidelijke deel van Antwerpen.

Kenmerken

De aansluiting is incompleet bestaat uit een afrit vanaf de R1 uit oostelijke richting die via een verbindingsboog aansluit op de R10. Voor verkeer vanuit westelijke richting op de R1 en zuidelijke richting op de A112 is er een afrit richting de R10 in de verbindingsweg naar de N113. De aansluiting heeft een toerit naar de R1 in oostelijke richting in de vorm van een haarlemmermeer die aftakt van de N148. De aansluiting vangt de missende schakels op in het knooppunt Antwerpen-Centrum waardoor de aansluiting Het Zuid in feite als onderdeel van het knooppunt kan worden gezien.

Geschiedenis

De R1 vanaf Borgerhout tot knooppunt Antwerpen-West is in 1969 opengesteld. De A112 en het knooppunt Antwerpen-Centrum zijn van latere datum. De exacte openstelling van die snelweg, het knooppunt en de huidige aansluiting Het Zuid is onbekend.

Toekomst

Verkeersintensiteiten

Ter hoogte van het knooppunt Antwerpen-Centrum en de aansluiting Het Zuid rijden circa 120.000 voertuigen per etmaal. [1]

Referenties

Aansluitingen in de R1

123455a67

Knooppunten: Antwerpen-NoordAntwerpen-OostAntwerpen-ZuidAntwerpen-CentrumAntwerpen-West