Aansluiting Hoogkerk (N370)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Aansluiting Hoendiep)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
17 Hoogkerk
AS Hoogkerk N370.png
Weg NLN370.svg
Kruisende wegen Hoendiep/Van Heemskerckstraat
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1978/2006

Voor de aansluiting van de A7, zie Aansluiting Hoogkerk (A7).

De aansluiting Hoogkerk is een aansluiting in de N370 aan de westzijde van de stad Groningen in de provincie Groningen. Het dorp Hoogkerk ligt op circa 3,5 kilometer afstand in westelijke richting. De aansluiting bedient verder het bedrijventerrein Hoendiep en de wijken Kostverloren en Schildersbuurt. Verder wordt het verkeer van en naar het centrum via deze aansluiting geregeld. De N370 is onderdeel van de Ring Groningen.

Kenmerken

De aansluiting is geconfigureerd als een haarlemmermeer waarbij de verbindingswegen vanuit en rechting het noorden aansluiten op een rotonde met het Hoendiep en de verbindingswegen vanuit en richting het zuiden op een ovatonde met de Van Heemskerckstraat. De naam Hoendiep is afkomstig van het gelijknamige kanaal tussen Groningen en Zuidhorn dat de aansluiting in tweeën deelt. De N370 loopt hier met 2x2 rijstroken over het circa 750 meter lange viaduct Hoendiep waar de rotonde en ovatonde van de aansluiting onder liggen. Onder het viaduct loopt een verbindingsweg die het Hoendiep en de Van Heemkerckstraat met elkaar verbinden. De Van Heemskerckstraat bij de ovatonde is de toegangsweg naar de Suikerunie en alleen toegankelijk voor bestemmingsverkeer. De rotonde bij het Hoendiep heeft aan de noordzijde kenmerken van een turborotonde en heeft bypasses voor rechtsafslaandverkeer vanaf het Hoendiep richting het zuiden en vanuit het zuiden richting het centrum. De uitvoeger van de aansluiting aan de noordzijde is verbonden met de toerit vanaf het tankstation langs de N370, een zogenaamd weefvak. Aan de zuidzijde is de aansluiting Hoendiep verweven met de aansluiting Peizerweg.

Geschiedenis

De huidige N370 is in de jaren 70 aangelegd als onderdeel van de N46 Groningen - Eemshaven. Begin jaren 90 heeft de ring west en noord het nummer N370 gekregen. De kruising tussen de N370 en het Hoendiep was voorheen gelijkvloers. Bij de van Heemskerckstraat bestond een halve haarlemmermeer die alleen vanuit en in zuidelijke richting te gebruiken was.

In 2004 is men begonnen met het ongelijkvloers maken van de kruising met het Hoendiep.[1] De voormalige met een VRI geregelde kruising was zeer onveilig omdat de N370 vanuit het zuiden in een bocht lag met de afdaling vanaf het viaduct over de Van Heemskerckstraat. Er gebeurden regelmatig kop-staart aanrijdingen doordat automobilisten de de rij wachtende auto's te laat opmerkten. Omdat de N370 aan de zuidzijde verhoogd lag werd besloten het viaduct vanaf de Van Heemskerckstraat over 600 meter te verlengen zodat ook het Hoendiep werd overspannen. De geregelde kruising in het Hoendiep verdween en werd vervangen door een rotonde. Bij de Van Heemskerckstraat werd een ovatonde gemaakt en de weg werd geknipt waardoor het niet meer mogelijk was in oostelijke richting, via de overweg de Van Heemskerckstraat in te rijden. Tussen het Hoendiep en de Van Heemskerckstraat kwam een verbindingsweg waarmee er een volledige aansluiting ontstond. Het verlengde viaduct en de huidige configuratie van de aansluiting werden in 2006 opengesteld.

In november 2016 hebben alle aansluitingen van de Ring Groningen een afritnummer gekregen. Op het westelijke deel van de ring zijn de nog gelijkvloerse kruisingen ook meegenummerd vooruitlopend op het ongelijkvloers maken van dit deel van de ring in de nabije toekomst. De aansluiting Hoogkerk heeft hierbij afritnummer 17 gekregen.

Toekomst

Verkeersintensiteiten

Referenties

Aansluitingen in de N370

8910111213141516171819

Knooppunten: BoterdiepReitdiep