Aansluiting Hoevelaken

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
14 Hoevelaken
AS Hoevelaken.png
Weg NLA001.svg
Kruisende wegen Amersfoortsestraat / Hogeweg / Nijkerkerstraat
Type halfklaverblad
Opengesteld 1972

De aansluiting Hoevelaken, is een aansluiting in de A1 met nummer 14 en ontsluit de naastgelegen plaats Hoevelaken, Hooglanderveen en een deel van de Amersfoortse wijk Vathorst. De aansluiting ligt pal tegen het knooppunt Hoevelaken aan wat betreft de naamgeving tot verwarring kan leiden. Een zelfde situatie bestaat op de A2 waar vlakbij knooppunt Everdingen de aansluiting Everdingen ligt al is daar de afstand tot beide punten een stuk groter.

Kenmerken

De aansluiting is geconfigureerd als een halfklaverblad. De 2x2 A1 gaat over de Amersfoortsestraat heen met twee vrij brede viaducten aangezien de snelweg hier beschikt over rangeerbanen met elk twee rijstroken en een weefstrook. In totaal gaan hier 10 rijstroken over de viaducten. De toe- en afrit aan de noordzijde van de A1 sluiten aan op de Amersfoortsestraat en Nijkerkerstraat met een VRI-geregeld kruispunt. Aan de zuidzijde gaat de Amersfoortsestraat over in de Hogeweg waar de toe- en afrit met een ongeregelde kruising aansluit. De aansluiting is alleen toegankelijk via de rangeerbanen van knooppunt Hoevelaken en is daarmee dus deels geïntegreerd met het knooppunt. Richting Barneveld begint op de A1 direct na de invoeger een spitsstrook.

Geschiedenis

Rijksweg 1 is tussen Hoevelaken en Terschuur in 1952 opgeleverd met één rijbaan net zoals de nabijgelegen rijksweg 28 richting Nijkerk. Het knooppunt Hoevelaken was toen een rotonde. Aan de oostkant sloot rijksweg 1 gelijkvloers aan op de Amersfoortsestraat. Toen in 1972 het tot klaverblad omgebouwde knooppunt gereedkwam werd ook de aansluiting Hoevelaken in zijn huidige vorm geopend.

Sinds 3 juni 2013 is de afrit Hoevelaken niet meer uit noordwestelijke richting vanuit Amsterdam en Zwolle te bereiken, echter wel vanaf Utrecht. Dit komt omdat het verkeer anders over korte afstand 3 rijstroken moet opschuiven en een drukke verkeersstroom moet kruisen. Verkeer vanuit Zwolle en Amsterdam heeft op korte afstand 3 alternatieve aansluitingen om Hoevelaken te bereiken, namelijk Amersfoort, Amersfoort-Noord en Amersfoort-Vathorst.

Op 21 september 2015 is de Energieweg geopend die op de Amersfoortsestraat tussen beide kruispunten van de aansluiting Hoevelaken aansluit. Dit is een rondweg met 2x2 rijstroken rond het bedrijventerrein De Wieken/Vinkenhoef, en daarmee een verbinding tussen de aansluiting Hoevelaken (A1) en de aansluiting Amersfoort (A28).[1]

Toekomst

De aansluiting Hoevelaken wordt in het kader van de reconstructie van het knooppunt Hoevelaken aangepast. Op 4 oktober 2018 is hiervoor het ontwerp-tracébesluit ter inzage gelegd. De "oksels" van de aansluiting wordt verder naar het oosten verlegd om meer lengte te creëren. Daardoor voldoen de boogstralen van het halfklaverblad niet meer aan de ontwerpeisen. Dit wordt opgelost door aan beide kanten van de aansluiting een rotonde te realiseren. Verkeer van en naar de A1 rijdt daardoor via een rotonde. De rotonde aan de noordzijde krijgt een bypass voor verkeer vanaf Hoevelaken richting de A1 naar Amsterdam.

Verkeersintensiteiten

Externe links

Aansluitingen in de A1

1234567899a10111213141516171819202122232425262728293031323334

Knooppunten: WatergraafsmeerDiemenMuiderbergEemnesHoevelakenBeekbergenAzeloBuren