Aansluiting Hoevenen

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
14 Hoevenen
AS Hoevenen.png
Weg A12 BE.svg
Kruisende wegen Dijkstraat
Type halfklaverblad
Opengesteld 2001

De aansluiting Hoevenen is een incomplete aansluiting in de A12, in de Belgische provincie Antwerpen. De aansluiting is niet officieel aangeduid maar zou chronologisch gezien het afritnummer 14 hebben. De aansluiting bedient het dorp Hoevenen ten noordoosten van de aansluiting.

Kenmerken

De aansluiting is uitgevoerd als een krap halfklaverblad en alleen te gebruiken vanuit richting Antwerpen en in de richting van de Nederland. De aansluitende weg is de Dijkstraat die een kleine vierhonderd meter in noordoostelijke richting aansluit op de N114. Verkeer met de bestemming Hoevenen is vanuit het zuiden al eerder bewegwijzerd via de aansluiting Leugenberg. Vanuit het noorden is Hoevenen te bereiken via de aansluiting Stabroek, de N111 en de N114.

Geschiedenis

De A12 tussen de Nederlandse grens en Stabroek werd in 1993 opengesteld gelijktijdig met de aansluiting Stabroek. Het zuidelijke deel richting Antwerpen bestond al als expressweg. Op de plek van de huidige halve aansluiting lag eerder een gelijkvloerse kruising. Deze is opgeheven door een simpele rechtsaffer vanaf de A12 richting de Dijkweg aan te leggen en een rechtsaffer vanaf de Dijkstraat naar de A12 richting Nederland. De Dijkstraat liep ten zuidwesten van de huidige A12 door naar de Rosdijkweg. Deze tak is opgegeven bij de ombouw naar snelweg. Hier zijn nog restanten van overgebleven. Ook ligt in de middenberm van de A12 nog het asfalt van de voormalige kruising.[1]

Verkeersintensiteiten

Op de A12 ter hoogte van Hoevenen rijden circa 42.000 voertuigen per etmaal [2]

Referenties


Aansluitingen in de A12

11121314151659876321

Antwerpen-HavenAntwerpen-NoordAntwerpen-ZuidWilrijk-ValaarStrombeek-Bever