Aansluiting Beverwijk-Oost

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
8 Beverwijk-Oost
AS Beverwijk-Oost.png
Weg NLA009.svg
Kruisende wegen NLN246.svg / Noorderweg
Type halfklaverblad
Opengesteld 1999

De aansluiting Beverwijk-Oost, voorheen bekend als Industrieterrein Beverwijk, is een aansluiting in de A9 en heeft nummer 8. De aansluiting bedient het bedrijvengebied van Beverwijk en via de N246 is ook Zaanstad te bereiken.

Kenmerken

De aansluiting is vormgegeven als een halfklaverblad waarbij de A9 met 2x2 doorgaande rijstroken onder de N246 door gaat. De verbindingswegen zijn door middel van rotondes met de N246/Noorderweg verbonden. Vanuit de Wijkertunnel ten zuiden van de aansluiting heeft de A9 kortstondig drie rijstroken. De rechterrijstrook dient hier als een zogenaamde kruipstrook voor het vrachtverkeer. Ten noorden van de aansluiting ligt knooppunt Beverwijk. Het gebied ten oosten van de aansluiting is open en bestaat uit weilanden. Ten westen ligt gelijk het industrieterrein.

De A9 en de afrit liggen precies op de plaats waar voorheen een Liniewal van de Stelling van Amsterdam liep. Aan weerszijden van de aansluiting is deze Liniewal nog altijd duidelijk zichtbaar in het landschap. Direct ten noordwesten van de aansluiting ligt het bij de Stelling van Amsterdam horende Fort St. Aagtendijk[1].

Geschiedenis

De rijksweg A9 tussen knooppunt Velsen en de aansluiting Uitgeest opende in 1996 samen met de Wijkertunnel en knooppunt Beverwijk. De aansluiting Industrieterrein Beverwijk werd later aangelegd en opende op 2 juli 1999. De reden voor de latere aanleg is tot op heden niet bekend. Oorspronkelijk was het A9-tracé deels bedoeld voor de Stamweg A16. De A9 liep vroeger tussen IJmuiden en Beverwijk over het wegvak met de Velsertunnel. Na de openstelling van het Wijkertunneltracé kreeg deze het nummer A9 en is de oude A9 omgenummerd naar A22. Het A9-segment langs de oostkant van Beverwijk liep over een westelijker tracé dan nu, direct langs de spoorlijn Beverwijk - Uitgeest. Het oude tracé is inmiddels grotendeels bebouwd maar is op luchtfoto's nog wel te herkennen.

De aansluiting is bij de uitrol van de NBA op dit deel van de A9 hernoemd naar Beverwijk-Oost. De aanduiding van het industrieterrein wordt tegenwoordig aangegeven op aparte serviceborden.

Daarnaast is in 2013 en 2014 door de gemeente Beverwijk in het kader van de realisatie van de Oostelijke Doorverbinding, de westelijke rotonde van de aansluiting uitgebreid met 2 bypasses.

Toekomst

Nu alle aanpassingen aan deze aansluiting zijn doorgevoerd, wordt er in de toekomst geen verdere aanpassingen verwacht.

Verkeersintensiteiten

Referenties

Aansluitingen in de A9

1a1232 (A2)456789101112

Nummerloze aansluiting: De Kooy

Knooppunten: DiemenHolendrechtBadhoevedorpRaasdorpRottepolderpleinVelsenBeverwijkKooimeer