Aansluiting Kaatsheuvel-Zuid

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
Kaatsheuvel-Zuid
AS Kaatsheuvel-Zuid.png
Weg NLN261.svg
Kruisende wegen Europalaan
Type haarlemmermeer
Opengesteld 2015

De aansluiting Kaatsheuvel-Zuid is een aansluiting in de N261 ten oosten van Kaatsheuvel. De aansluiting is ongenummerd en bedient naast het dorp Kaatsheuvel met name het attractiepark De Efteling.

Kenmerken

De aansluiting heeft de configuratie van een haarlemmermeer waarbij de N261 verdiept onder de Europalaan doorgaat. De N261 heeft 2x2 rijstroken, de Europalaan heeft gescheiden rijbanen met vier rijstroken per richting die ten westen direct aansluiten op de geregelde kruising met de Horst. De verbindingswegen van de aansluiting hebben allen twee rijstroken. Verkeer vanaf de Europalaan richting Tilburg heeft een vrije rechtsaffer. De overige richtingen van en naar de Europalaan hebben te maken met verkeerslichten. Het viaduct heeft een pijler in de middenberm van de N261 en is voorzien van boogconstructies met een architectonische functie.

Geschiedenis

Voor de komst van de N261 was de Horst met 1x2 rijstroken de ontsluitingsweg waar de toenmalige rijksweg 62 vanuit Tilburg op aansloot. In 1989 werd de N261 opengesteld als autoweg tussen Loon op Zand en de A59 bij Waalwijk. Echter met een viertal gelijkvloerse geregelde kruisingen waaronder die bij Kaatsheuvel-Zuid. De N261 is ook bekend onder de naam Midden-Brabantweg.

Het deel tussen Tilburg en Loon op Zand was van oorsprong de rijksweg 62 en aangelegd als snelweg. Op 1 januari 1993 trad de Wet Herverdeling Wegenbeheer in werking en werd het rijkswegdeel overgedragen aan de provincie Noord-Brabant die dit snelwegdeel het nummer A261 toekende.

Mede door het vele verkeer van en naar de Efteling is deze route zeer druk en de kruisingen met verkeerslichten gingen steeds meer een belemmering worden voor de doorstroming. In het hoogseizoen zijn files die terugslaan tot aan de A59 een bekend verschijnsel. De kruising met de Europalaan was ook de drukste van de N261. Direct ten westen ligt op de Europalaan een geregelde kruising met de Horst.

In opdracht van de provincie Noord-Brabant is de N261 tussen 2013 en 2015 omgebouwd tot een volwaardige stroomweg met ongelijkvloerse aansluitingen. Het snelwegdeel is hierbij komen te vervallen, de gehele route heeft bij gereedkomen van de werkzaamheden de status van autoweg met een maximumsnelheid van 100 km/u.

De ongelijkvloerse aansluiting is in augustus van 2015 opengesteld.[1]

Verkeersintensiteiten

Referenties

Aansluitingen in de N261

Tilburg-NoordLoon op ZandKaatsheuvel-ZuidKaatsheuvelWaalwijkWaalwijk A59