Aansluiting Leiden-Zuid

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
9 Leiden-Zuid
AS Leiden-Zuid.png
Weg NLA044.svg
Kruisende wegen Ommedijkseweg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1966

De aansluiting Leiden-Zuid is een halve aansluiting in de A44 met nummer 9 in de provincie Zuid-Holland. Ze bedient voornamelijk de Leidse wijk Stevenshof. De aansluiting is van lokaal belang mede omdat deze alleen vanuit en in de richting van Wassenaar te berijden is.

Kenmerken

De aansluiting is vormgegeven als een halve haarlemmermeer met enkel een toerit richting het zuiden en een afrit vanuit het zuiden. De toerit aan de westkant van de A44 is vanaf de Ommedijkseweg ook alleen goed toegankelijk vanuit het noorden omdat de toerit onder een hoek aansluit op de Ommedijkseweg. Verkeer dat vanaf het industrieterrein Maaldrift komt heeft in feite niets aan deze aansluiting. Voor noordelijke bestemmingen zal men via de Haagse Schouwweg naar de aansluiting Leiden moeten rijden. De Ommedijkseweg buigt ten noorden van de toerit af naar het oosten en gaat onder de A44 door waarna de kruising met de afrit van de aansluiting volgt.

Geschiedenis

Het snelwegdeel van de A44 van Oegstgeest naar Wassenaar is een stuk jonger dan het snelwegdeel van knooppunt Burgerveen tot Oegstgeest en is opengesteld in 1966. Voor die tijd lag er een enkelbaans weg deels op hetzelfde tracé waarvan het zuidelijke deel richting Wassenaar in de jaren 50 is uitgebouwd naar 2x2 rijstroken. Het deel tussen de aansluitingen Oegstgeest en Leiden-Zuid is op een nieuw tracé aangelegd bij de (om)bouw naar autosnelweg inclusief de Oude Rijnbrug. De oude route bestaat nog deels, dit is de Haagse Schouwweg. Het deel ten noorden van de N206 (Plesmanlaan) liep schuin over de gronden die nu in gebruik zijn door de Universiteit van Leiden naar de aansluiting Oegstgeest. Ten zuiden van de Oude Rijn is de oude weg toen door middel van de aansluiting Leiden-Zuid met de snelweg verbonden en is de Ommedijkseweg aan de westkant van de huidige A44 aangelegd.

Toekomst

In 2017 startte de aanleg van de Rijnlandroute (N434), dit is een verbindingsweg tussen de A44 en de A4 ten zuiden van Leiden langs en komt grotendeels door een tunnel te lopen. Voor de verbinding met de A44 wordt het nieuwe knooppunt Ommedijk aangelegd net ten zuiden van de aansluiting Leiden-Zuid. Tussen het nieuwe knooppunt en de aansluiting Leiden met de N206 krijgt de A44 2x4 rijstroken waarvoor de brug over de Oude Rijn wordt vervangen door een breder exemplaar. De uitvoering van dit project betekende in eerst instantie het einde voor de huidige aansluiting Leiden-Zuid vanwege de beperkte ruimte. In juni 2013 is bekendgemaakt dat de aansluiting behouden blijft op de huidige locatie, maar in de nieuwe situatie niet meer met de A44 verbonden zal zijn. Het verkeer zal dan via deze aansluiting alleen via de N434 van en naar de A4 kunnen rijden.

Verkeersintensiteiten

Externe Links


Aansluitingen in de A44

123456789

Knooppunten: BurgerveenOmmedijk