Aansluiting Leugenberg

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
15 Leugenberg
AS Leugenberg.png
Weg A12 BE.svg
Kruisende wegen N114b / Leugenberg
Type splitsing/haarlemmermeer
Opengesteld 2001

De aansluiting Leugenberg is een incomplete aansluiting in de A12, in de Belgische provincie Antwerpen. De aansluiting heeft afritnummer 15 en bedient de dorpjes Leugenberg, Hoevenen en Kapellen ten noorden van de aansluiting.

Kenmerken

De aansluiting is uitgevoerd als een splitsing die gebruikt kan worden vanuit en in de richting Antwerpen en een toerit naar de A12 richting Bergen op Zoom in de vorm van een haarlemmermeer. De verbindingswegen sluiten aan op een geregelde kruising met de Leugenberg en de N114b ten noorden van de A12. Verkeer vanuit Bergen op Zoom gebruikt de aansluiting Ekeren. De N114b is een korte zijtak van de N114 van amper honderd meter lang, die in noordelijke richting aansluit op de N114.

Geschiedenis

De A12 tussen Ekeren en Stabroek is in de jaren 70 aangelegd als expressweg met gelijkvloerse kruisingen en een scherpe bocht bij Leugenberg. In de jaren 90 opende de A12 richting de Nederlandse grens als snelweg. Wat resteerde was de kruising bij Leugenberg.[1] Deze situatie bleef bestaan tot in 2001 de bypass ten zuidwesten van de kruising werd opengesteld. Sindsdien is de A12 een volledige snelweg tussen Antwerpen en de Nederlandse grens.

Het deel van de oude expressweg vanaf de bypass richting Leugenberg is omgebouwd naar de huidige aansluiting. Ook de toerit naar de A12 richting Nederland is een overblijfsel van de oude rijbaan. De rijbaan richting Leugenberg is opgebroken, bij de kruising met de N114b/Leugenberg is een restant hiervan blijven liggen.[2]

Net ten westen van de aansluiting Leugenberg lag ook een gelijkvloerse kruising met de Bredeweg. Ook hiervan zijn restanten nog steeds te zien.[3]

Verkeersintensiteiten

Op de A12 ter hoogte van Leugenberg rijden circa 42.000 voertuigen per etmaal [4]

Referenties


Aansluitingen in de A12

11121314151659876321

Antwerpen-HavenAntwerpen-NoordAntwerpen-ZuidWilrijk-ValaarStrombeek-Bever