Aansluiting Lewenborg

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
3 Lewenborg
AS Lewenborg.png
Weg NLN046.svg
Kruisende wegen Akeleiweg/Kluiverboom
Type haarlemmermeer
Opengesteld 2012

De aansluiting Lewenborg is een aansluiting in de N46 ten oosten van de stad Groningen in de provincie Groningen. De aansluiting bedient de Groningse wijk Lewenborg aan de noordoostzijde van de N46 en heeft afritnummer 3. De N46 maakt hier deel uit van de Ring Groningen.

Kenmerken

De aansluiting is geconfigureerd als een haarlemmermeer waarbij de verbindingswegen aansluiten op een ovatonde die de N46 overspant. De ovatonde is voorzien van bypasses zodat rechtsafslaand verkeer buiten de ovatonde langs kan. De N46 heeft 2x2 doorgaande rijstroken, de Akeleiweg is een weg met 1x2 rijstroken en de Kluiverboom heeft gescheiden rijbanen. De aansluiting heeft geen voorzieningen voor (brom)fietsverkeer. De toerit richting Euvelgunne loopt over in de rechterrijstrook van de N46 die vanaf dit punt drie rijstroken in zuidelijke richting telt. In de andere rijbaan is de aansluiting verweven met de zuidelijk gelegen aansluiting Oosterhoogebrug.

De aansluiting is gelandscaped met diverse vormen van begroeiing. Daarnaast zijn in de Akeleiweg en Kluiverboom ecopassages aangelegd en langs de N46 zogenaamde faunarasters neergezet. Dit zijn afsrasteringen die voorkomen dat dieren vanuit omliggende plantsoenen de N46 op kunnen.

Geschiedenis

De oostring van Groningen waar de huidige N46 deel van uitmaakt is in twee fases gereedgekomen. In 1983 het deel tussen knooppunt Boterdiep en het Damsterdiep. Drie jaar later in 1986 volgde het zuidelijke N46-segment richting het voormalige knooppunt Europaplein Dit wegvak had vroeger het nummer N28 tot begin jaren 90, de N46 liep toen via de noord- en westring naar rijksweg 7. Na een uitwisseling tussen de provincie Groningen en het rijk werd de route van de N46 verlegd van de noord- en westring naar de oostring. De Akeleiweg en de Kluiverboom sloten met een VRI kruising aan op de huidige N46. Het gebied was destijds nog in ontwikkeling maar met het gereedkomen van onder andere de wijk Lewenborg zijn de verkeersintenisteiten dermate gestegen dat de gelijkvloerse kruisingen in de N46 knelpunten waren geworden. In 2010 is begonnen met het ombouwen van de oostring van Groningen naar een volledig ongelijkvloerse situatie. Eind oktober 2012 is de ongelijkvloerse aansluiting Lewenborg opengesteld die de gelijkvloerse kruising vervangt. [1]

Verkeersintensiteiten

Referenties

Aansluitingen in de N46

1234567

Knooppunten: EuvelgunneBoterdiep

Ongenummerde aansluitingen: NoordwoldeBedumStedumZandeweerZijldijkRoodeschool