Aansluiting Linkeroever

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
6 Linkeroever
AS Linkeroever.png
Weg R1 BE.svg
Kruisende wegen B102 BE.svg
Type kwart stack
Opengesteld 196?

De aansluiting Linkeroever is een incomplete aansluiting in de R1, één van de ringwegen van de stad Antwerpen in de gelijknamige Belgische provincie. Over dit deel van de R1 loopt tevens het routenummer E34. De aansluiting heeft het afritnummer 6 en bedient het Antwerpse stadsdeel Linkeroever ten westen van de rivier Schelde.

Kenmerken

De aansluiting is incompleet en bestaat alleen uit een toe- en afrit voor het verkeer richting en vanuit het zuidoosten op de R1. De configuratie is een onvolledige half-stack, maar het kan ook als een simpele splitsing worden gezien. De aansluitende weg is de B102, een bretelle wat staat voor verbindingsweg of lus. De B102 heeft 2x2 rijstroken en verbindt de R1 in noordelijke richting met de N70. De rijbaan van de B102 in zuidelijke richting gaat over de rijbaan van de R1 met vier rijstroken in westelijke richting heen. Vlak voor het convergentiepunt valt de linkerstrook af en voegt de B102 links in op de R1. De rijbaan richting de N70 begint als een taperuitvoeger vanaf de R1. In westelijke richting volgt direct het knooppunt Antwerpen-West na de aansluiting Linkeroever. Ten zuidoosten van de aansluiting loopt de R1 met de Kennedytunnel onder de Schelde door.

Geschiedenis

De R1 vanaf Borgerhout tot knooppunt Antwerpen-West is in 1969 opengesteld. De B102 is waarschijnlijk gelijktijdig aangelegd met de aansluiting op de R1.

Toekomst

Verkeersintensiteiten

Ter hoogte van het knooppunt Antwerpen-Centrum en de aansluiting Het Zuid rijden circa 120.000 voertuigen per etmaal. [1]

Referenties

Aansluitingen in de R1

123455a67

Knooppunten: Antwerpen-NoordAntwerpen-OostAntwerpen-ZuidAntwerpen-CentrumAntwerpen-West