Aansluiting Loon op Zand

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
Loon op Zand
AS Loon op Zand.png
Weg NLN261.svg
Kruisende wegen Heideweg/Kasteelhoevenweg
Type halfklaverblad/haarlemmermeer
Opengesteld 29-11-2014

De aansluiting Loon op Zand is een ongenummerde aansluiting in de N261 ten zuiden van het dorp Loon op Zand.

Kenmerken

De aansluiting is een combinatie van een halfklaverblad aan de westzijde en een haarlemmermeer aan de oostzijde van de N261. Het viaduct van de Heideweg heeft 2x1 rijstroken en heeft een pijler in de middenberm van de N261. Op het viaduct staan twee boogconstructies die een architectonische functie hebben. De wegen sluiten aan weerszijden van de N261 aan op een rotonde.

Geschiedenis

Het deel van de huidige N261 tussen Tilburg en Loon op Zand was van oorsprong de rijksweg 62 en aangelegd als snelweg. Op 1 januari 1993 trad de Wet Herverdeling Wegenbeheer in werking en werd het rijkswegdeel overgedragen aan de provincie Noord-Brabant die dit snelwegdeel het nummer A261 toekende.

In opdracht van de provincie Noord-Brabant is de N261 tussen 2013 en 2015 omgebouwd tot een volwaardige stroomweg met ongelijkvloerse aansluitingen. Het snelwegdeel is hierbij komen te vervallen, de gehele route heeft bij gereedkomen van de werkzaamheden de status van autoweg met een maximumsnelheid van 100 km/u.

De aansluiting Loon op Zand is niet op de plek gebouwd van de voormalige gelijkvloerse kruising. Deze lag circa een kilometer noordelijker bij de Hoge Steenweg. Die kruising was voorheen het eindpunt van het snelweggedeelte. Voor de huidige aansluiting Loon op Zand is de Kasteelhoevenweg als nieuwe ontsluitingsweg aangelegd. Hierdoor hoeft het verkeer niet meer via de Hoge Steenweg door de bebouwde kom van Loon op Zand naar de N261. De aansluiting Loon op Zand is op 29 november 2014 als eerste van de omgebouwde aansluitingen opengesteld. De gelijkvloerse kruising is gelijktijdig gesloten en afgebroken.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de N261

Tilburg-NoordLoon op ZandKaatsheuvel-ZuidKaatsheuvelWaalwijkWaalwijk A59