Aansluiting Maarssen-Broek

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
Maarssenbroek
Blank.png
Weg NLN230.svg
Kruisende wegen Floraweg/Ruimteweg
Type haakse RONA aansluiting
Opengesteld 1981/1984

De aansluiting Maarssenbroek is een ongenummerde aansluiting in de N230 vlak bij Aansluiting Maarssen in de A2 ten noorden van de stad Utrecht. De afrit geeft toegang tot Maarssen en Bedrijventerrein Lageweide.

Kenmerken

De aansluiting heeft een voor een autoweg uit de jaren 80 typische vormgeving waarbij de op- en afritten loodrecht op de weg staan.

Aan de zuidzijde sluiten de op- en afrit naadloos aan op de Atoomweg over bedrijventerrein Lageweide. Aan de noordzijde sluiten de op- en afritten via nog een 90 graden bocht aan de op de Maarssenbroekseslag, en vervolgens de Ruimteweg. Daarnaast is het mogelijk om vanaf de Floraweg de weg via de noordzijde te bereiken. In het verleden was de Maarssenbroekseslag een volwaardige weg die tussen de Ruimteweg en de Floraweg volledig in twee richtingen kon worden bereden. Omwille van de doorstroming is de rijbaan vanaf de afrit Maarssenbroek naar de Floraweg verwijderd.

Geschiedenis

In de jaren 70 werd het gedeelte Groenekan - Gandhiplein opengesteld. Eind december 1981 volgde het stukje vanaf Maarssenbroek naar de A2, en werden de toerit vanaf de Maarssenbroekseslag en de afrit naar de Atoomweg opengesteld. In 1984 werd ook het wegvak tussen Maarssenbroek en het Gandhiplein opengesteld, en daarmee ook de afrit naar de Maarssenbroekseslag en de toerit vanaf de Atoomweg.

Verkeersintensiteiten

In 2008 reden dagelijks 60.700 voertuigen over het westelijk deel van de N230.

Trivia

Hoewel Maarssenbroek van oorsprong een eigen gemeente was en ook altijd een eigen komnaam had, meende D66 in de gemeente Maarssen dat omwille van het tonen van de eenheid van de gemeente de komnaam Maarssenbroek voortaan op de bewegwijzering als Maarssen-Broek zou moeten worden aangeduid. De gemeenteraad nam dit idee over, en het werd gerealiseerd bij het vervangen van de bewegwijzering rond 1990. Dit is tot op heden nog altijd het geval, hoewel zowel de kommen van Maarssen als Maarssenbroek inmiddels tot de fusiegemeente Stichtse Vecht behoren.

Referenties


Aansluitingen in de N230

Maarssen-BroekMaarssen-DorpMaarsseveenGroenekan