Aansluiting Martiniplaza

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
19 Martiniplaza
Blank.png
Weg NLN370.svg
Kruisende wegen Leonard Springerlaan/Concourslaan
Type
Opengesteld

De aansluiting Martiniplaza is een gelijkvloerse aansluiting in de N370. De aansluiting bedient het evenementencomplex Martiniplaza. De N370 is onderdeel van de Ring Groningen.

Dit kruispunt is het enige op de Ring Groningen West dat op wegwijzers geen nummer heeft. Het nummer 19 is dus fictief.

Kenmerken

De aansluiting is een gelijkvloerse kruising geregeld met verkeerslichten. De N370 is een autoweg met een maximumsnelheid van 70 km/u en telt 2x2 rijstroken. Het laatste deel van de Concourslaan is een éénrichtingsweg waar alleen verkeer rechtsaf de N370 op kan.

Geschiedenis

De huidige N370 is in de jaren 70 aangelegd als onderdeel van de N46 Groningen - Eemshaven. Begin jaren 90 heeft de ring west en noord het nummer N370 gekregen. De gelijkvloerse kruising is gelijktijdig met dit deel van de ringweg aangelegd. Oorspronkelijk was het een volledige kruising waar alle relaties mogelijk waren. In 2008 werd langs de N7 een parallelstructuur aangelegd ter hoogte van de Gasunie. Tevens is er een kluifrotonde aangelegd onder de N7 door als nieuwe ontsluiting voor het Sportpark en de wijk Corpus Den Hoorn. Na de openstelling is de Concourslaan losgeknipt van de Laan 1940-1945 om het verkeer via de nieuwe ontsluitingsroute te leiden. Ruim een jaar later werd de aansluiting van de Concourslaan op de Laan 1940-1945 weer deels hersteld door middel van een rechtsaffer. Het bleek dat na de afsluiting de doorstroming van het verkeer tijdens de spitsen te wensen over liet omdat de kluifrotonde bij Corpus den Hoorn het vele verkeer niet kan verwerken.

Toekomst

Het is de bedoeling om het westelijke deel van de Ring Groningen om te bouwen tot een volledig ongelijkvloerse autoweg. De plannen hiervoor zijn in de studiefase. De uitvoering zal na 2020 gaan gebeuren mochten de plannen doorgezet worden. Welke vorm deze aansluiting dan gaat krijgen is nog niet bekend. Ook is het mogelijk dat de aansluiting komt te vervallen omdat ongelijkvloerse aansluitingen vrij kostbaar zijn in aanleg en veel aansluitingen kort op elkaar niet altijd gewenst is. In november 2016 hebben alle aansluitingen van de ring een afritnummer gekregen. De nog gelijkvloerse aansluitingen zijn hierbij in deze nummering meegenomen. De reden voor de invoering van afritnummering is het gemak richting de weggebruiker en de beperkte ruimte op de elektronische informatieborden langs de weg. Wegnummers en afritnummers nemen minder ruimte in dan plaats- en straatnamen.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de N370

8910111213141516171819

Knooppunten: BoterdiepReitdiep