Aansluiting Mechelen-Noord

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
9 Mechelen-Noord
AS Mechelen-Noord.png
Weg E19 BE.svg
Kruisende wegen R6 BE.svg, BE-N16.svg, Blarenberglaan
Type hybride
Opengesteld 29-10-1971

De aansluiting Mechelen-Noord is een aansluiting in de Belgische E19 met het nationale wegnummer A1. De aansluiting ligt in de provincie Antwerpen net ten zuiden van het industriegebied Mechelen-Noord en heeft afritnummer 9. De plaats Mechelen ligt ten zuidoosten van de aansluiting. Ten westen van de aansluiting ligt de Mechelse wijk Battel. Ten noordwesten ligt een waterzuiveringsinstallatie.

Kenmerken

De aansluiting is in feite een dubbelaansluiting met een mengeling van configuraties. Er zijn klaverbladelementen aanwezig en een verbinding is uitgevoerd als splitsing. De E19 heeft 2x3 rijstroken maar was voorbereid op 4x3 rijstroken. De R6 is een incomplete ringweg ook bekend als de Grote Ring van Mechelen. De R6 heeft 2x2 rijstroken en is vooralsnog grotendeels uitgevoerd met gelijkvloerse kruisingen. De uitwisselingen tussen de E19 en de R6 verlopen conflictvrij, derhalve kan de aansluiting ingedeeld worden in de categorie knooppuntachtige aansluitingen.

De R6 is niet direct te bereiken vanaf de E19. Hiervoor moet men een stukje via de N16 rijden. Ten oosten van de E19 bevindt zich een trompetlus vanaf de N16 richting de R6. Deze lus wordt ook gebruikt vanuit Brussel vanaf de E19. Vanaf de R6 is er een directe verbindingsboog naar de E19 richting Antwerpen. In zuidelijke richting splitst de verbindingsboog zich in een uitvoeger richting de N16 en een linkse invoeger naar de E19. De uitvoeger richting de N16 voegt samen met de uitvoeger vanuit noordelijke richting vanaf de E19. Deze sluit aan de zuidkant aan op de N16. Via een vrije rechtsaffer kan het verkeer vanaf de E19 via een kort stukje N16 in oostelijke richting naar de R6.

De N16 is een gewestweg tussen Mechelen en Sint-Niklaas circa 30 km in westelijke richting. De N16 is grotendeels expressweg met 2x2 rijstroken, zo ook het deel ter hoogte van de aansluiting. De verbindingswegen van en naar de E19 sluiten door middel van geregelde kruisingen op de N16 en zijn voorzien van vrije rechtsaffers. Alleen rechtdoorgaande- en linksafslaande richtingen gaan via de verkeerslichten. Ten westen van de E19 ligt een groot kruisingsvlak waar ook de Blarenberglaan vanuit het noorden op aansluit. Aan de oostzijde van de E19 ligt in de N16 een weefvak tussen de verbindingsweg vanaf de E19 en de trompetlus naar de R6.

In het zuidkwadrant van de aansluiting ligt het Bruggencomplex E19 over het riviertje de Dijle. Er bevinden zich ongebruikte kunstwerken vanwege de geplande hoofdrijbanen van de E19.

Geschiedenis

De E19 tussen Antwerpen en Brussel werd in de jaren 60 voorzien als supersnelweg met 12 rijstroken verdeeld over vier rijbanen. In de jaren 70 zijn de buitenste rijbanen, feitelijk de parallelrijbanen aangelegd met de aansluitingen op het onderliggend wegennet. Het wegvak waar de aansluiting Mechelen-Noord deel van uitmaakt werd in 1971 opengesteld voor het verkeer. De middelste rijbanen, feitelijk de hoofdrijbanen, bestaande uit 2x3 rijstroken zouden alleen bij Mechelen een uitwisseling krijgen met andere wegen. Een ongebruikte strook asfalt in de verbindingsboog vanaf de R6 naar de N16 is hier nog een overblijfsel van[1].Deze was bedoeld als uitvoeger voor het verkeer vanuit Antwerpen op de hoofdrijbaan van de E19. De huidige rijbaan in noordelijke richting heeft een ongebruikt viaduct[2] waarover de toerit richting de geplande hoofdrijbaan moest komen vanaf de N16. Het duidelijkste overblijfsel voor de middelste rijbanen is de zeer brede middenberm en de ongebruikte kunstwerken in het bruggencomplex over de Dijle[3]. Daarnaast liggen er stroken ongebruikt asfalt in de middenberm.

Toekomst

De oorspronkelijke plannen voor de supersnelweg tussen Antwerpen en Brussel zullen niet meer uitgevoerd gaan worden. Tussen de aansluiting Zemst en Brussel is dit door de aanleg van een spoorlijn niet eens meer mogelijk. Of er ooit nog een bestemming gaat komen voor de ongebruikte delen bij de aansluiting Mechelen-Noord is niet bekend.

Verkeersintensiteiten

Referenties

Aansluitingen in de E19 België

1a123455a66a78910111218192020a2121a222323bis242526

Knooppunten: Antwerpen-NoordAntwerpen-ZuidMachelenHaut-IttreArquennesFamilleureuxHoudeng-GœgniesVille-sur-HaineJemappesHautrage