Aansluiting Mechelen-Zuid

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
10 Mechelen-Zuid
AS Mechelen-Zuid.png
Weg E19 BE.svg
Kruisende wegen B101 BE.svg
Type half-stack
Opengesteld 1971

De aansluiting Mechelen-Zuid is een aansluiting in de Belgische E19 met het nationale wegnummer A1. De aansluiting ligt in de provincie Antwerpen net ten zuiden van het industriegebied Mechelen-Zuid en heeft afritnummer 10.

Kenmerken

De aansluiting is uitgevoerd als een halve stack en volledig conflictvrij. De aansluiting valt dan ook binnen de categorie knooppuntachtige aansluitingen. De E19 heeft 2x3 rijstroken en was voorbereid op vier rijbanen met elk drie rijstroken. De verbindingsbogen vanuit Brussel en van en naar Antwerpen hebben één rijstrook. De verbindingsboog richting Brussel heeft twee rijstroken waarvan er één afvalt onder het ongebruikte viaduct van de E19.

De B101 is een zogenaamde Bretelle met 2x2 rijstroken, die een verbinding vormt tussen de E19 en de N1 die ten oosten van de E19 loopt. Enkele honderden meters ten oosten van de aansluiting zit een rotonde in de B101 waar de ontsluitingswegen van de bedrijventerreinen op aansluiten. Hier eindigt de snelwegstatus van de B101. De aansluiting zelf is bebost. Ten zuidwesten loopt het riviertje de Zenne langs de aansluiting. In de aansluiting bevinden zich enkele ongebruikte kunstwerken bedoeld voor de geplande hoofdrijbanen van de E19.

Geschiedenis

De E19 tussen Antwerpen en Brussel werd in de jaren 60 voorzien als supersnelweg met 12 rijstroken verdeeld over vier rijbanen. In de jaren 70 zijn de buitenste rijbanen, feitelijk de parallelrijbanen aangelegd met de aansluitingen op het onderliggend wegennet. Het wegvak waar de aansluiting Mechelen-Zuid deel van uitmaakt werd in 1971 opengesteld voor het verkeer. De aansluitende B101 en een deel van de N1 zijn eveneens in die tijd opengesteld. De middelste rijbanen zijn uiteindelijk nooit aangelegd waardoor de E19 nu bestaat uit 2x3 rijstroken gescheiden door een zeer brede middenberm. Jarenlang hebben er lichtmasten gestaan die ook deze middenberm verlichtten. Deze lichtmasten, zogenaamde ossenkoppen, zijn daarna aangepast door de armaturen die boven de berm hingen eraf te knippen[1]. Gevolg hiervan was dat regenwater in de paal kon komen waardoor vele masten geleidelijk zijn doorgerot. Als gevolg hiervan is een groot aantal van deze voor België karakteristieke lichtmasten inmiddels verwijderd of vervangen.

De middelste rijbanen, feitelijk de hoofdrijbanen, bestaande uit 2x3 rijstroken zouden alleen bij Mechelen een uitwisseling krijgen met andere wegen. In de aansluiting Mechelen-Zuid zijn de ongebruikte viaducten voor de hoofdrijbanen duidelijk te herkennen[2]. De rijbaan richting Antwerpen van de E19 loopt over een viaduct die was bedoeld voor de verbindingsweg vanaf de geplande hoofdrijbaan richting de B101. Het tracé is duidelijk zichtbaar in het landschap[3][4]. Richting Brussel was een toerit gepland. Hier is een uitloper van te zien in de huidige verbindingsboog[5].

Witte Kinderbos

In de periode 1997-1999 is in de brede middenberm van de E19 tussen de aansluitingen bij Mechelen en Vilvoorde een levend monument gemaakt in de vorm van een aangeplant bos. Dit ter nagedachtenis aan alle Belgische kinderen die zijn verdwenen, verongelukt of omgekomen bij misdrijven. Dit was een initiatief van de Witte Beweging die bestond uit diverse comités die waren opgericht naar aanleiding van de zaak Dutroux. In 2010 heeft een groot deel van het oorspronkelijke bos plaats moeten maken voor een spoorlijn tussen Zemst en Brussel. Veel van de bomen zijn herplant op een andere locatie.

Toekomst

De oorspronkelijke plannen voor de supersnelweg tussen Antwerpen en Brussel zullen niet meer uitgevoerd gaan worden. Tussen de aansluiting Zemst en Brussel is dit door de aanleg van een spoorlijn niet eens meer mogelijk. Of er nog een bestemming gaat komen voor de ongebruikte delen bij de aansluiting Mechelen-Zuid is niet bekend.

Verkeersintensiteiten

Referenties

Aansluitingen in de E19 België

1a123455a66a78910111218192020a2121a222323bis242526

Knooppunten: Antwerpen-NoordAntwerpen-ZuidMachelenHaut-IttreArquennesFamilleureuxHoudeng-GœgniesVille-sur-HaineJemappesHautrage